Празник на българската литература с гостуване на изявени творци от България се състои днес в кипърския град Паралимни. Това е първото събитие от поредицата инициативи, с които през цялата учебна година българското училище "Народни будители“ в града ще чества своя 15-годишен юбилей.

Български ученици, учители, наши сънародници в Кипър ще отбележат две значими дати в развитието на българската култура - 110-та годишнина от основаването на Съюза на българските писатели и 135-та годишнина от рождението на голямата поетеса Елисавета Багряна.

В празника на острова участват известни български поети – председателят на творческия съюз Боян Ангелов, Анжела Димчева, Елисавета Шапкарева, внучка на Елисавета Багряна, Мая Панайотова.

Предстоят интересни разговори с българските творци за поезия, изкуство и култура, се посочва в поканата за празника.

По случай юбилея си училище "Народни будители“ получи голямо дарение на книги от Съюза на българските писатели и от издателство "Захари Стоянов“, съобщават още от него.

Проявата днес се организира от ръководството на училището със съдействието на български културни организации на острова. Тя, както и всички мероприятия през цялата година, свързани с юбилея, са под егидата на посолството на България в Кипър и на Община Паралимни, дългогодишен партньор на училището, съобщи БНР.