12-етажен хотел, направена от индустриален коноп, скоро ще отвори врати в Южна Африка, предава АФП, цитирана от NOVA.

Работници в централната част на Кейптаун поставят финалните щрихи на 54-стайния "Hemp Hotel“ (Хемп Хотел – конопен хотел), който трябва да бъде завършен през юни.

За запълване на стените на сградата са използвани блокове от "конопен бетон", получени от растението канабис, които се поддържат от бетонна и циментова конструкция.

Конопените тухли стават все по-популярни в строителството благодарение на своите изолационни, огнеустойчиви и щадящи климата свойства. Използвани най-вече в Европа за топлинно обновяване на съществуващи сгради, блоковете са с отрицателен въглероден отпечатък.

Във фабриката за тухли в покрайнините на Кейптаун конопената шума, водата и варта се смесват, за да се направят блоковете.

52-годишният архитект на конопения хотел вижда в това промяна, която ще направи конопените сгради по-разпространени в този край на света. И все пак цената остава проблем.

"Строителството с коноп е с 20% по-скъпо в сравнение с конвенционалните материали", казва консултантът по въглеродните емисии на "Afrimat Hemp“ Вихан Бекер.