В Ню Йорк представиха полицаи-роботи, които ще се борят с престъпността, съобщава New York Post. Читателите на изданието поставиха ефективността на новите "работници“ под съмнение – много лесно е да бъдат обезвредени.

Полицията в Ню Йорк представи няколко робота, които ще се борят с престъпността. Един от тях е наречен "робот-доносник" и ще патрулира в Таймс скуеър и подлезите на града.

Началникът на полицията Кичънт Сюел и кметът Ерик Адамс казаха във вторник на пресконференция, че полицията на Ню Йорк е добавила три нови части от футуристична технология, подобна на Терминатор, към своите редици. Те вече помагат на полицията.

"Не можете да се страхувате от новите технологии", каза Адамс. "Ако не започнем да се движим напред и не прилагаме модерни технологии, за да поддържаме градовете по-безопасни, ще изостанем от тези, които вредят и причиняват проблеми на нюйоркчани."

Преди няколко седмици полицията получи два четирикраки робота Digidog на стойност близо 750 000 долара.

Но автономният робот K5, произведен от Knightscope, изглежда като голямо яйце. Той ще разпознава хората, които нарушават реда, като за целта е оборудван с дузина микрофони и камера с висока резолюция, както и ехолот и лазерен радар. K5 може също да чете регистрационни номера.

Този робот е висок един метър 67 сантиметра и тежи 180 килограма, като се движи с максимална скорост от пет километра в час.

Наемането на един робот, заедно със седем месеца поддръжка, ще струва на отдела 12 250 долара, според полицейски служители.