Това е нещо, за което много хора мечтаят, и сега пътуване до крайното пространство най-накрая може да бъде на картата - това е, ако имате 180 000 долара за резервиране, пише Daily Mail.

Фирма за космически туризъм обяви, че ще започне да предлага пътувания с балон с хелий до стратосферата по-късно тази година.

Японският стартъп Iwaya Giken обещава на пътниците изглед към кривината на Земята от надморска височина от 15 мили (25 км).

Въпреки високата цена, изпълнителният директор на компанията Кейсуке Ивая се надява, че комерсиализирането на космическите пътувания в крайна сметка ще помогне за намаляване на разходите.

"Идеята е да направим космически туризъм за всички“, каза той вчера на пресконференция в Токио.

Корабът се състои от херметична пластмасова кабина, широка около 4,9 фута (1,5 м), прикрепена към балон с хелий с ширина 144 фута (44 м).

Той може да побере двама пътници и предлага панорамна гледка към Земята отдолу или пространството отгоре, през прозорци в предната и задната част на кабината с форма на барабан.

Едно пътуване ще включва излитане от пристанище за балон в Хокайдо, Япония, преди да се издигне за два часа в стратосферата - втория слой на атмосферата.

Той ще остане на максимална надморска височина от 15 мили (25 км) за един час, преди да се върне обратно на Земята за двучасово спускане.

Въпреки че пътниците няма да са в открития космос, те ще бъдат по-високи, отколкото лети реактивен самолет и ще имат безпрепятствен изглед към космоса.

За разлика от ракета или балон с горещ въздух, корабът Iwaya Giken ще бъде повдигнат с хелий, който може да бъде многократно използван.

Г-н Ивая каза, че не е необходимо пътниците да са милиардери, да преминават през интензивно обучение или да имат езиковите умения, необходими за полет с друг космически кораб.

Компанията му работи над своя балон повече от десетилетие, който според него е "безопасен, икономичен и щадящ за хората“.

Японската туристическа агенция JTB Corp. се съгласи да си сътрудничи с компанията, когато е готова за първото си търговско пътуване, което е планирано още по-късно тази година.

Въпреки че първоначално полетите ще струват около 24 милиона йени (180 000 долара), г-н Ивая иска да ги намали до няколко милиона йени (десетки хиляди долара) като част от своя план за "демократизиране на космоса“.

Кандидатурите за пътуване с космическо наблюдение бяха отворени вчера и ще продължат до края на август.

Първите петима избрани пътници ще бъдат обявени през октомври, казаха служители на компанията, а полетите ще бъдат с интервал от приблизително една седмица в зависимост от времето.

Iwaya Giken не е единствената фирма, която планира да предложи преживявания за гледане на космоса чрез балони в близко бъдеще.

През декември базираната в Мадрид компания Halo Space завърши първия успешен тестов полет на своя балон с хелий , при който той изплува на 23 мили (37 км) в стратосферата.

Компанията планира да предлага своите търговски полети с "нулеви емисии“ на борда на стилна кръгла капсула, прикрепена към надут балон от 2029 г., и оттогава нататък ще превозва 3000 пътници на 400 пътувания всяка година.

Но билетът на борда ще бъде дори по-скъп от този, предлаган от Iwaya Giken, струващ до 0 000 (£160 000).

Друга испанска фирма, Zero 2 Infinity , планира да издигне цивилни на около 25 мили (40 км) над повърхността на Земята с помощта на балон с хелий с диаметър 420 фута.

Базираната в Барселона компания работи върху идеята от основаването си през 2009 г. и планира да стартира първите си пилотирани тестови полети по-късно тази година.

В момента се приемат резервации за полети, които трябва да започнат през 2024 г., като билетите струват 000 (£40 000) всеки.

САЩ също имат претенденти, като фирмата от Флорида Space Perspective продава полети на своите луксозни капсули Space Neptune за 5 000 (£91 000).

Те ще приемат до осем гости всеки, носейки се на около 19 мили (31 км) над повърхността на нашата планета от балони с размерите на футболен стадион, надути с водород.

Space Perspective планира да започне полети през 2024 г., което ще включва изстрелване от кораби, които са превърнати в "плаващи космодруми“.

World View Enterprises е конкурент от Тусон, Аризона, който разработва собствен балон с хелий, за да отведе пътниците до ръба на атмосферата.

Компанията е създадена от настоящия главен изпълнителен директор на Space Perspective Джейн Пойнтър, която напусна една година след като един от водородните балони избухна през декември 2017 г.

Сега с различно управление, корабът на World View Enterprise ще отведе пътници до приблизително същата надморска височина като Space Neptune, но само за 000 (£36 700).

Компанията планира да предложи петдневно пътуване, което ще осигури гледка към Седемте чудеса на света от стратосферата.