Пол Остър - плодовитият романист, мемоарист и сценарист, който се прочу през 80-те години на миналия век с постмодерното съживяване на жанра ноар и който се превърна в един от най-характерните нюйоркски писатели на своето поколение, почина от усложнения от рак на белия дроб в дома си в Бруклин. Той беше на 77 години.

Смъртта му беше потвърдена от приятелката му Джаки Лиден.

Остър често е описван като "литературна суперзвезда" в новините. Британският вестник "Times Literary Supplement" веднъж го нарече "един от най-зрелищно изобретателните американски писатели".

Макар да е роден в Ню Джърси, той се свързва трайно с ритъма на Ню Йорк, който е своеобразен герой в голяма част от творбите му - особено Бруклин, където се установява през 1980 г.

С нарастването на славата си Остър започва да се възприема като пазител на богатото литературно минало на Бруклин, както и като вдъхновител на новото поколение писатели, които се стичат в квартала през 90-те години на ХХ век и по-късно.

"Пол Остър беше бруклинският романист през 80-те и 90-те години, когато израснах там, по времето, когато в квартала живееха много малко известни писатели", пише в имейл писателката и поетеса Меган О'Рурк, която е израснала в близкия квартал Проспект Хайтс. "Книгите му бяха на рафтовете на всички приятели на родителите ми. Като тийнейджъри аз и моите приятели четяхме жадно произведенията на Остър както заради тяхната странност - онази нотка на европейски сюрреализъм - така и заради тяхната близост".Славата на писателя е всичко друго, но не и местна. Само във Франция той получи няколко литературни награди. Подобно на Уди Алън и Мики Рурк, Остър, който като млад е живял в Париж, се превръща в един от онези редки американски автори, които французите приемат като роден син.

Във Великобритания романът му от 2017 г. "4321", който разглежда четири паралелни версии на ранния живот на главния си герой - беше включен в краткия списък за наградата "Букър".