Милиардерът инвеститор Чарли Мънгър, дългогодишeн приятел и бизнес партньор на Уорън Бъфет, почина на 99 години.

Чарлз Томас Мънгер, известен с прякора си "Чарли", е роден на 1 януари 1924 г. в Омаха, Небраска. Мънгър служи в американската армия по време на Втората световна война, след като напуска Мичиганския университет през 1943 г. на 19-годишна възраст. След войната Мънгър посещава юридическия факултет на Харвард и завършва с отличие през 1948 г. и се премества в Южна Калифорния, където практикува недвижими имоти закон.

Освен като заместник-председател на Berkshire, Мънгър има разнообразна кариера като адвокат по недвижими имоти, председател на Daily Journal Corp., член на борда на Costco, филантроп и архитект.

В началото на 2023 г. богатството му се оценява на .3 милиарда, което е значително по-малко от състоянието на Бъфет, надхвърлящо 0 милиарда. 

Влиянието на Мънгър измести отчасти инвестиционната стратегия на Бъфет към придобиване на висококачествени подценени компании, пример за което е успешната покупка от Berkshire на See’s Candies през 1972 г. за милиона, която в крайна сметка генерира продажби за над милиарда.

Философията му на инвестиране предпочита силни марки на справедливи цени пред посредствени компании на евтини такива.