Расте интересът към винила и компактдисковете. Все повече хора в Русе търсят стари плочи заради автентичния звук, който носи атмосферата на времето си. Завръщане има и към музиката, записана на дискове, които днес трудно могат да се намерят и по интернет, даже и от запалените меломани.

За да намерят музиката, която ги вълнува, и то записана на винил, меломаните често преглеждат сайтове и обикалят базари. В Русе обаче има и "Дом на плочата" – не голямо помещение, в което в сандъци за боеприпаси е подредени музика, обхваща стотици години – от класиката, през рока и диското, до най-новите изпълнители. И тук идват да продадат, разменят или даже да подарят плочи много русенци.

"В случая подаряваме грамофон и търсим подарък, който да върви с грамофона“, каза пред БНТ Георги Топчийски.

"Плочи изнамирах в антикварни магазини, където успея и със сигурност стана една традиция вкъщи“, уточни Николета Христова.

Тук има редки плочи, но те са интересни за тези, които харесват определения стил музика или изпълнител, или епоха. Като албума на Бони М от 70-те. Или сборна плоча със западни хитове, издадена в Иран преди 1979 година.

"Елтън Джон, Клив Ричард, Афродайтис Чайлд – първата група на Вангелис. Издадена в Иран преди революцията, когато иранският шах е бил на власт и американците са му били най-големите приятели…. И всичко прозападно като музика 99% е било унищожено“, допълни Делян Димиев – сдружение "Русенски меломани“.

Делян Димиев казва, че се е възобновило търсенето и на компактдискове.

"Аудиодисковете се връщат и то с интерес, догонващ грамофонните плочи. Те са коренно различни. Едното е дигитален формат, много удобен за ползване, а другото е прахосъбирачка, за която постоянно трябва да се грижиш за нея“.

Но пък винилът си остава носителят на музиката за ценители, казва Делян Димиев. И смята, че този тип звучене ще намира все повече почитатели.