"Новата ми книга "Изобретенията на мечока Дърабъра“ е за деца, които са начинаещи читатели – могат да четат, но са все още неуверени. Това каза поетесата и писател Петя Кокудева в предаването "Животът на фокус" по Радио "Фокус“.

"За мен детската литература е много важна, но не трябва да караме децата да четат. Аз започнах да се занимавам с детска литература донякъде случайно“, сподели авторката. Тя обясни, че пише с вълнение, но и упоритостта е много важна. Петя Кокудева разказа за собствените си методи на работа, които са се променили в годините. "Има правила за писането на детски книги. Преди 10 години щях да кажа, че няма, но самата аз виждам какво влияе на децата, какво разбират. Не всяка лексика е удачна за тях. Децата боравят с предметна, а не с абстрактна действителност“, разказа писателката.

"Срещите ми с деца са винаги непредсказуеми. Не вярвам в литературните четения“, категорична е Петя Кокудева. Според нея за малчуганите импровизираното общуване е най-важно и разговорите са ключови за тях. Малките читатели я зареждат с нови идеи и всяка комуникация с тях е вдъхновение за авторката.

"Отзивите от децата са най-важни за мен“, споделя Петя Кокудева.

“Винаги съм мечтаела да изобретявам и главната героиния в новата ми книга прилича на мен.“

Петя Кокудева има и една книга за възрастни "Поздрави от синята палатка“, която разказва за многобройните пътешествия на авторката.