"Ти знаеш ли, че съм твоята кръвна група" – това са думите, които дават надежда за пълноценен живот на актьора Павел Емилов. Изречени са от вуйчо му в телефонен разговор, а поводът – проблем с бъбрека и необходимостта от трансплантация на този орган на младия човек.

"В гласа на вуйчо ми нямаше никакво колебание за това, че ще ми даде бъбрека си. Питах го дали е сигурен в решението си, а той отговори – правим го", разказа Емилов в предаването "Приказките от днес" на Радио "Фокус".

"Той направи за мен нещо велико и каквото и да кажа, ще е малко. Благодарен съм му от сърце. Даже не от сърце, а от всички органи. Той ме спаси", поясни актьорът.

Операцията се осъществява в Турция. Младият актьор припомни, че рядко си даваме сметка за това - колко ценно е здравето.

"Когато сме здрави си мислим, че нищо лошо не може да ни се случи. Животът е пред нас, за да го живеем на пълни обороти, но в момента, в който разберем, че сме лабилни, осъзнаваме, че още утре нещата може да не са същите", обясни Павел Емилов.

Самият той се е боял да сподели за заболяването на приятелката си, защото се е страхувал, че това може да сложи край на връзката им. За щастие опасенията му са се оказали безпочвени.

"На моята приятелка казах доста по-късно от страх. Когато го направих, тя се разплака. Не очакваше, че съм ѝ спестил такова нещо. Тя винаги е била до мен, все още е и се надявам завинаги да си остане до мен", сподели той.

Според Емилов има много хора, които с радост биха помогнали на човек в беда – била тя здравословна или друга, но страхът и незнанието ги спират.

"Смятам, че винаги има надежда. Хората си помагат и ще го правят все повече. Вярвам, че доброто е заразно и на този принцип цивилизацията ни ще се развие в правилна посока", коментира той.

Изпитанията, през които преминаваме, ни правят по-добри хора, категоричен е Павел Емилов.