Колумбийската поп звезда Шакира е обвинена в укриване на данъци за втори път от испанското правителство.

Прокуратурата в Испания твърди, че певицата е измамила държавата с 6,7 млн. евро през 2018 г. По техни думи това се е случило, когато тя пропуска да декларира милиони авансови плащания за световното си турне El Dorado, наред с други плащания. Прокуратурата започна второто разследване през юли 2023 г., но подробности бяха разкрити този вторник.

Според испанската телевизия RTVE, 46-годишната звезда е запозната с новите обвинения, но агенция Ройтерс съобщава, че правният екип на Шакира в Маями, където тя живее в момента, все още не е уведомен за тях. Вместо това те били "фокусирани върху подготовката за процеса за фискалните години 2012-14, който ще започне на 20 ноември“, казаха те пред Ройтерс в изявление.

Новите обвинения се уповават на факта, че през 2018 г. Шакира е живяла в Барселона с футболната звезда Жерар Пике и следователно е била задължена да обложи всичките си международни приходи там. Те твърдят, че вместо това тя е пренасочила парите си към "компании, установени в страни с ниско данъчно облагане и ниска прозрачност".

Шакира ще се изправи пред съда за шест отделни предполагаеми данъчни престъпления в Барселона този ноември, които тя отрича.

В този случай тя е обвинена, че не е платила 14,5 млн. евро в данъци между 2012 г. и 2014 г., но многократно отрича да е извършила нарушение.

"Уверена съм, че имам достатъчно доказателства в подкрепа на моя случай и че справедливостта ще възтържествува в моя полза“, сподели тя през септември пред испанското издание на списание Elle.

Евгения ТРИФОНОВА