Археолозите от египетската археологическа мисия при храма Кнум в Есна са разкрили нови останки от различни исторически периоди, съобщиха от Министерството на туризма и антиките на Египет. 

През Античността град Есна е бил познат още като Иснут и Та-сенет от египтяните, а след това гърците са го преименували на Латополис. Днес са останали единствено останките на храма на Кнум, въпреки че някога там са се намирали и основите на царството на Куш.

Храмът е бил построен от Птолемей V и е декориран от Птолемей VI, Птолемей VII, Клеопатра II и Птолемей VIII – от времето на династията на Птолемеите, докато вестибюлът в предната част на храма е бил построен от римляните.

Храмът е посветен на Кнум (богът на река Нил), както и на неговите съпруги Менхит и Небту, на техния син - Хека и на богинята Неит. Стенописите в храма включват фестивален календар, астрономически таван, религиозни химни и йероглифни текстове, изобразяващи биволи и крокодили.

Разкопките са възложени от Върховния съд по археология. По време на работата на екипа са разкрити останки от сграда от епохата на Птолемеите, римска баня и различни други артефакти, намиращи се зад основната структура на храма.

Сградата се състои от няколко стаи, направени от пясък, те са продължение на най-древните останки от храма.

На северната страна на разкопките е открита римска баня, която е била захранвана с вода от канали. Сградата се състои от хипокауст – римска отоплителна система, която затопля въздуха и му позволява да циркулира под пода, отопляйки пространството.