Градската полиция на Барселона вече предлага на жертвите на кражби по плажовете тениски, панталони, джапанки и карти за градския транспорт, за да могат да се върнат до домовете си или хотелите, в които са отседнали.

До изобретателното и полезно предложение се стигна, след като през изминалите години много от ограбените докато се къпят в морето хора оставаха по бански и изпитваха затруднения да се придвижат до жилищата си. Само през миналото лято по данни на Общинския съвет плажното звено на Градската гвардия, което се координира с Пристанищната полиция и с общинските служби - са извършили 272 ареста след подадени 425 жалби, повечето от които за кражби и злоупотреби.

Затова сега още в началото на сезона са отделени 100 полицаи, които ще патрулират около плажовете със скутери, велосипеди и лодки за кражби, измами, сексистко насилие и контрол на движението на автомобили. Мобилизацията им ще продължи до края на септември, съобщи изпълняващият длъжността заместник-кмет по сигурността и превенцията Алберт Батле и допълни, че очаква "интензивно, горещо лято с много висока заетост на плажовете".

В Барселона има 10 плажа с дължина общо около 5 километра, които ще бъдат стриктно охранявани, а в околностите на града, където има още плажове, ще бъдат разпространени листовки на различни езици с препоръки как да се предпазят туристите от крадците. Мерките срещу тях се засилиха, след като по време на телевизионно интервю откраднаха в кадър раницата на интервюирания турист, а репортажът стана хит в интернет мрежата, пише БНР.