От цветното изображение на кралица Елизабет II на художника Анди Уорхол до снимките на Сесил Бийтън, направени от нейната сестра принцеса Маргарет, новата изложба показва портретната фотография на британското кралско семейство през последните 100 години, пишат от Reuters.

"Кралските портрети: Век на фотографията", която ще се открие в Кралската галерия в Бъкингамския дворец в петък, включва повече от 150 фотографии и документи от Кралската колекция и Кралските архиви, част от които никога не са били публикувани.

"Тази изложба очертава еволюцията на кралската портретна фотография през миналия век - от блясъка на висшето общество от 20-те години на миналия век до коронацията на крал Чарлз III през 2023 г.", каза Алесандро Насини - старши куратор на фотографиите в Royal Collection Trust и куратор на изложбата.

Изложбата започва с годежен портрет от 1923 г. на принц Албърт и лейди Елизабет Боуз-Лайън, които по-късно стават крал Джордж VI и кралица Елизабет. Портретът стои близо до снимката от коронацията на крал Чарлз III през 2023 г.

"Портретите са със 100 години разлика. Използваме аналогова и цифрова технология, монохромни изображения и др. Мисля, че изложбата ни показва много лични и публични спомени."

Сред акцентите на изложбата е цветен ситопечатък от Уорхол, създаден през 1985 г. на починалата през 2022 г. кралица Елизабет II. Портретът е направен от фини частици от натрошено стъкло.

Има снимки на кралското семейство от военно време, включително някои от фотографа Бийтън, който е направил много портрети на кралското семейство в продължение на няколко десетилетия.

Има и портрет от 40-ия рожден ден на съпругата на принц Уилям - принцесата на Уелс Кейт Мидълтън, който стои близо до картината, която го е вдъхновила: тази на предишната принцеса на Уелс - Александра Датска.

Изложбата включва и снимки на кралските особи от известни фотографи, включително Ани Лейбовиц, Дейвид Бейли и Ранкин.