Седем номинации в раздел "Белетристика“ избра на своето заседание специализираната комисия за определяне на носителя на Националната литературна награда "Елиас Канети“. Общо 44 са получените предложения за наградата в раздел "Белетристика“, като в раздел "Драматургия“ комисията не излъчи номинация. Това съобщиха от Община Русе.

Номинираните 7 автори и заглавия тази година са: Бюрхан Керим за "Лавандулово момче“ (Изд. "Мусагена“); Елена Алексиева за "Вулкан“ (Изд. "Жанет 45“); Иван Станков за "Късна смърт“ (ИК "Хермес“); Костадин Костадинов за "Ловецът на пеперуди“ (ИК "Хермес“); Николай Терзийски за "Звезди под клепачите“ (Изд. "Жанет 45“); Йоанна Елми за  "Направени от вина“ (Изд. "Жанет 45“); Ивайла Александрова за "Оловна тишина“ (Изд. "Жанет 45“).

Освен с регламента, при разглеждане на творбите на авторите комисията се съобрази с критериите за оценка на художествената им стойност, която трябва да съответства по хуманизъм и космополитност на идеите на нобеловия лауреат Елиас Канети.

Националната награда "Елиас Канети“ 2023 ще бъде връчена на 1 ноември – Деня на народните будители, на тържествена церемония в зала "Европа“ на Доходно здание, организирана от Община Русе. Освен бронзова статуетка, дело на скулптора Мая Кубратова, победителят ще получи и парична награда в размер на 5000 лв.

Наградата "Елиас Канети" е учредена от Община Русе и едноименното международно дружество през 2005 година по повод 100-годишнината от рождението на нобеловия лауреат.