Написах романа "Днес не ми се излиза“ в изключителна еуфория, в много особено състояние, с огромна любов към героите. Написах го и го оставих за 10 години, до днес. Това каза авторът на романа Неда Узунколева в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Тя сподели, че от ранна детска възраст е искала да бъде писател. "Тийнейджърските ми години преминаха с разговори с приятелите ми, че ще направим нещо грандиозно, ще постигнем велики неща. След като завърших гимназия, попаднах в един вакуум и се уплаших, че може би това са само приказки, бълнуване, и реших да докажа на себе си, че това не е така“, разказа Неда Узунколева.

Тя изпраща романа до няколко големи издателства, които ѝ дават добри ревюта и критики, но отказват да го публикуват. "Реших, че това не е достатъчно добър дебют за мен и го оставих. Записах журналистика в Софийския университет. Марин Бодаков е много голяма част от този роман, той винаги ме подкрепяше и ми казваше да пиша. Сега усетих, че се връщам към тази книга, непрекъснато нещо ми напомняше за нея и ми тежеше. Казах си, че искам да издам романа, за да продължа напред“, сподели авторът.

Тогава кандидатства по Програма "Дебюти“ към Фонд "Култура“ и печели. "Беше много важно да намеря подходящия редактор, но не успявах, докато не срещнах Або и издателство "Рива“, допълни Неда Узунколева.

По думите й книгата е написана, за да вдъхновява. Основните теми в романа са за творчеството, свободата и младостта. "Тогава се вълнувах от екзистенциални, тежки теми – 19 е подходящата възраст за тях. Исках емоциите на героите да са много интензивни, докарани до крайност, каквито бяха и моите в този момент. Между живота и смъртта беше подходящото пространство за това“, разказа писателят.

Един от героите в романа е режисьор на 88 години. Той има 8 деца и не е излизал от апартамента си в продължение на 8 години. Той си припомня бляскавия си живот с изключителни успехи в работата и несполуки в личния живот. Другият персонаж е психоложка, болна от рак. Тя е изключително ерудирана, антипод на режисьора и свързващото звено с третия герой – Катерина, която е пациентът. Тя е на 20 и в началото на пътя си, разказа Неда Узунколева. "И тримата герои са много трудни за харесване. Психоложката е студена. Режисьорът извършва престъпни деяния. Той е толкова себичен, че трудно създава връзки, не го интересуват останалите хора, изключително жесток е към тях. Той губи двама много ценни за него хора, това му повлиява и спира да режисира. Единственото, което му е останало, е да си спомня. Катерина е объркана и взима много грешни решения. За мен е  очарователна, но може да бъде и дразнеща, неразбираема, досадна, абсурдна, наивна за мнозина. Въпреки това, и тримата стават симпатични на читателя по някакъв начин“, добави тя.

Според редактора на романа Або с "Днес не ми се излиза“ Неда Узунколева прави изключителен дебют. "На Неда ще й бъде изключително трудно да се надскочи след такъв дебют. Много съм горд от факта, че можах да работя по този текст и много се радвам, че вдъхнови и мен. Докато работех по този текст, изпитах въжделението да завърша втората книга от първия ми сборник разкази, който бях започнал преди две-три години. Вдъхнови ме да работя повече, да творя, да пътувам, да прекарвам време с близките си. В момента, до голяма степен подтикнат от тази книга, живея един много щастлив, весел живот“, сподели той.

За героите в романа Або каза: "Това са нетипични хора, за които читателят обича да чете, но не дръзва да живее по този начин. Със своята младост, интелект и неопитност дори, Неда успява да представи много интересно изживяване на историите.“

Редакторът разказа, че Неда е реагирала адекватно на всички негови коментари в процеса на работа по книгата. "На някои се запъна – и с право. Едно от местата - беше заглавието. Аз исках да го променя, защото моята теория тогава беше, че има много по-подходящо заглавие. Сгреших“, сподели Або.

Премиерата на книгата е на 4 април в nOva art space на ул. "Съборна“ 3 в столицата.