Един от най-обичаните млади актьори у нас празнува рожден ден днес, научи "Фокус". Ненчо Балабанов освен като актьор е известен и като певец, имитатор на Бойко Борисов, победител в третия сезон на "Като две капки вода“ (2015), водещ на предаването "Господари на ефира“. Познат е и като комисар Костов в полицейския сериал "Полицаите от края на града", но за най-добрата си роля до момента смята тази на Христо Чобанов от All Inclusive“

Той е роден на 17 април 1980 година в Котел. Завършва Техникум по електротехника и електроника "Мария Кюри“ в Сливен. Кандидатства в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“ и в Нов български университет със специалност Поп пеене. Приет е и на двете места, но избира НАТФИЗ, където завършва със специалност Актьорство за куклен театър в класа на Румен Рачев.

Играе в Младежкия театър. Най-популярните представления, в които участва са "Котки върху горещ ламаринен покрив“ и "Български народни приказки и песни“. Играе и в театър "Завеса“. През 2019 г. изиграва главната мъжка роля в комедийния сериал "All inclusive“.