Айн Ранд не създава просто книги, тя създава философско течение и вярвания, по които доста хора се запалват. Според нея всичко има логични и рационални причини да се случва. Това каза водещият на "Животът на фокус“ Надя Брайт в рубриката "Дифтонг“ в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“.

В нейната литература център е човекът, който трябва да се погрижи сам за себе си и да развие всичките си таланти. Най-голямото благо, което можеш да дадеш на света, е да развиеш всичките си таланти, смята писателят.

Надя Брайт коментира, че в творчеството на Айн Ранд може ясно да се проследи как с времето гледната й точка става все по-ригидна, как тя се вкопчва в нея, как перспективата, от която пише, се свива все повече и повече, губи почва и нейното учение за живота се разклаща. Това е имало израз и в личния й живот.

"Изворът“ според водещия е абсолютно задължителна литература за общата култура. Тя може да има различен прочит през различните периоди. "Ако я четеш между 20-та и 30-та си година, можеш да станеш и запален последовател на Айн Ранд. Но това е много фрагментирана философия, колкото и добре да е разказана. Тя е твърде едностранчива. Все още има хора, които държат на този вид философия. Нейната философия е много близко до либертарианството.

Водещият на предаването "Един неделен ден по шосето“ Або представи стихосбирката "Не съм ви ближна“ на Мария Лалева. Според него поетесата прави добър и адекватен опит да следва класическата поезия.

"Когато попаднах на "Не съм ви ближна“, останах много приятно впечатлен. Стихотворенията ми навяват спомени за Елисавета Багряна“, каза Або.