Националната галерия представя изложбата "Чапкънов. Алхимикът" от 14 февруари до 14 май 2023. Вернисажът ще бъде на 14 февруари, вторник, от 18.00 до 20.00 часа, Двореца, пл. "Княз Александър I"1, съобщиха от Галерията.

Националната галерия открива изложба на българския скулптор Георги Чапкънов, посветена на неговата 80-годишнина. Включени са над 70 творби - собственост на художника, от фонда на Националната галерия, Музея на хумора и сатирата в Габрово, Софийската градска художествена галерия, художествените галерии в Бургас, Велико Търново, Добрич, Русе, Силистра, Стара Загора и Ямбол, частни колекционери.

Чрез средствата на виртуалната реалност в една от залите е представен най-знаковият за автора проект – монументът, посветен на град София. Разположена върху 16-метрова колона, тази статуя е малко позната в своите детайли и история. Процесът на създаването й, продължил повече от девет месеца през 2000, е представен с откъси от непоказвания досега филм на режисьора Тодор Чапкънов.

Изложбата, ретроспективна по характер, поставя толкова "земното" на пръв поглед творчество на Георги Чапкънов в контекста на един надземен, метафизичен свят, където небесното има своя ясно отграничена структура. Това е пътят, по който е съдено да премине всяка човешка душа – от предверието/чистилището до ада и рая. Този Космос, духовен свят на преобразуване и ставане, се държи от едно всесилно божество, което има женска същност и форма – "небесната премъдрост" София.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програма "Култура" на Столичната община и с любезното съдействие на УниКредит Булбанк.

Куратори на изложбата са Иво Милев и Милко Добрев.