На този ден през 1431 година Жана д`Арк бива изгорена на клада заради обвинения в ерес. 

Жана е родена през 1412 година в Домреми в семейството на фермер. През 1415 година "Стогодишната война“ между Англия и Франция влиза в своята критична фаза, когато английският крал Хенри V нахлува на територията на Франция и печели няколко ключови битки срещу Шарл VI. Крал Хенри умира през 1422 година, а по това време английската корона контролира голяма част от Северна Франция, включително и Париж. Шарл Шести умира месец по-късно и така на двата трона трябва да се възкачат непълнолетните наследници на двамата монарси. Хенри VI, син на Хенри V, бива провъзгласен за крал на Англия и Франция.

В тези условия Жана, която по това време е около 16-годишна, започва да чува гласове от тримата светци – свети Михаил, света Катерина и света Маргарет. Те и казват да помогне на френския принц да превземе Реймс от англичаните и по този начин да възвърне суверенитета на френския трон.

През 1428 Жана пътува до крепостта, където се намира престолонаследникът. Там тя споделя за своите видения на началниците на френския гарнизон. Началниците на армията не й вярват обаче и тя бива отпратена. На следващата година Жана се връща в крепостта, настоявайки да бъде послушана. Един от началниците на армията бива впечатлен от нейната решителност и й позволява да остане.

Жана заминава за Шинон, където се намира престолонаследникът Шарл. Тя се дегизира като мъж и получава разрешение да се срещне с него. Жана информира бъдещия крал за божествената си мисия, въпреки това обаче бива подложена на разпити от теолози, близки до престолонаследника.

В крайна сметка Жана получава малка армия и заминава за Орлеан, който бива обсаден от англичаните в продължение на две години. Само за 10 дни Жана успява не само да снабди обсадените с провизии, но и успешно да отблъсне английските войски и да освободи града.

През следващите седмици военните успехи продължават, а френските войски успяват да стигнат до Реймс, където по това време биват короновани френските владетели. На 17 юли Шарлз VII бива провъзгласен за крал на Франция.

На 8 септември френските войски атакуват Париж. Тя призовава парижани да се предадат и да се поклонят пред новия френски крал. Жана бива ранена в битката, но въпреки това продължава неуморно да води войските. В крайна сметка Шарл VII слага край на неуспешната обсада. До края на 1429 година Жана води още няколко военни кампании и успява да плени още един град. В края на година тя и нейното семейство получават благороднически титли.

На следващата година тя бива пленена от бургундците и продадена на англичаните. Тя бива изправена на съд заради обвинения за ерес. Според властите тя отрича църквата като институция. Жана отказва да се поклони пред църквата, а това й коства живота.

На 30 май 1431 тя бива изгорена жива. Преди да бъде запалена кладата Жана иска свещеник да държи кръст, докато изгаря, за да може да отправя молитвите си.

Жана оказва изключително голямо влияние в полза на французите в "Стогодишната война". През 1920 година католическата църква я провъзгласява за светица за цялстното й дело.

Източник: History