На този ден, в далечната 1498 година, португалският мореплавател Вашку да Гама открива Индия. Той се превръща в първия европеец, който успява да стигне до азиатската държава, прекосявайки с кораб Атлантическия океан. 

Пътуването започва от Лисабон, столицата на Португаилия, през лятото на 1497 година, преминава през нос Добра надежда и се стига до Малинди, на източния бряг на Африка, където Да Гама и екипажът му временно хвърлят котва. 

Там мореплавателят се запознава с индийски търговец, който му помага да прекоси Индийския океан. Вашку да Гама стига до Каликут, който се намира на южния бряг на Индия. Европейците обаче не биват посрещнати добре от местните мюсюлмани. 

През 1499 година Да Гама тръгва обратно към дома. През 1502 година той се връща в Каликут с ескадрила от кораби, които отмъщават за убитите португалски мореплаватели от местните мюсюлмани по време на първата му визита. През 1524 година Вашку да Гама бива изпратен от португалската корона за съветник по въпросите свързани с Индия, но скоро след пристигането си се разболява и умира. 

Източник: History