На този ден тинейджъри успяват да открият едни от най-емблематичните пещерни рисунки – тези в пещерата Ласков, в Монтеняк, Франция. Впоследствие се установява, че рисунките са на 15 – 17 000 години. По-голямата част от тях символизират животни. Изображенията се превръщат в едни от най-емблематичните за периода на горния палеолит.

Френските учени веднага се заемат с изучаването на скалните рисунки. Те установяват, че пещерата е скрила над 600 рисунки на животни и орнаменти, а освен това има над 1500 издялани в камъните символи. Всички картини изобразяват различни видове животни, а само една от тях е на човек – той е с глава на птица. Според специалистите пещерата дълги години е била използвана както за подслон, така и за ритуали.

Ласко отваря врати за посетители през 1948 година, но бива затворена през 1963 година, тъй като изкуственото осветление унищожава изображенията по скалите. През 1983 година се открива реплика на пещерата, която и до ден-днешен е посещавана от стотици хиляди души всяка година.

Източник: History