На този ден през 1964 година Леонид Брежнев става лидер на СССР. Това се случва, след като Брежнев, който преди да заеме поста е пръв секретар на КПСС, бива избран за президент на Върховният съвет на СССР. По този начин той оглавява както партията, така и страната.

Брежнев е член на комунистическата партия още от 1931 година. Той е протежето и едновременно заместник на Никита Хрушчов през 60-те години на ХХ век. През 1964 година обаче Брежнев взима активно участие в преврата срещу Хрушчов и се издига до мястото на първи секретар, заменяйки своя ментор.

В началото Леонид споделя властта с Алексей Косигин, който наследява премиерския пост от Хрушчов. Впоследствие обаче Брежнев успява да вземе цялата власт и да се превърне в основната политическа фигура в страната.

През 1968 година, след като издава заповед съветските войски да нахлуят в Чехословакия, лидерът на СССР обявява доктрината "Брежнев“. Тя гласи, че съветите имат право да се намесват във вътрешните дела на всяка на източноевропейска страна, ако комунистическия строй бъде поставен под заплаха.

Брежнев спира опитите за демократизиране на СССР, както в Чехословакия, така и на други места в блока. Той обаче се опитва да сближи Съюза със САЩ и Запада.

През 1976 година Брежнев се превръща в първия лидер след Сталин, който получава титлата "Маршал на СССР“. Това е най-високото отличие във военната йерархия в Съюза.

През 1977 година той поема и президентския пост в страната, превръщайки се в най-влиятелния лидер след Сталин. Последните пет години от неговото управление са свързани с нахлуването в Афганистан и и завръщането на Студената война.

Брежнев умира през 1982 година, а на поста е наследен от Юрий Андропов.

Източник: History