На 12 март 1938 година германските войски нахлуват в Австрия и анексират държавата, присъединявайки я към Третия райх.

В началото на 1938 година австрийските нацисти правят план да свалят австрийското правителство, управляващо в този момент, и да обединят нацията с нацистка Германия.

Австрийският канцлер Кърт фон Шушниг научава за плана и се среща лично с Адолф Хитлер с надеждата, че ще може да разреши проблема. Усилията му се оказват напразни, като дори е принуден да назначи седем австрийски нацисти в своя кабинет. На 9 март Шушниг призовава за референдум, за да бъде решен въпроса с "Аншлуса“. Преди провеждането на плебисцита обаче, австрийският канцлер се поддава на натиска на Хитлер и подава оставка на 11 март. В своето обръщение към австрийския народ, след обявяването на оставката си, Шушниг казва на австрийците да не се съпротивляват срещу Третия райх.

На следващия ден германските войски нахлуват в Австрия, където ентусиазираните австрийци ги посрещат. Хитлер назначава пронацистко правителство и на 13 март обявява официално "Аншлуса“ за завършен.

Австрия остава в пределите на Германия до края на Втората световна война, когато Антифашистката коалиция обявява "Аншлуса“ за незаконен и възвръща независимия статут на Австрия.