Западният свят е скептичен към срещата на върха в Дубай на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, известна като СОР28, защото смята, че ОАЕ ще ползват това домакинство, за да предоговорят нови сделки с петрола и газа. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Директорът на климатичния форум Маджид Ал-Сауади е бил поканен в Музея на бъдещето, за да представи екипа си и очакванията и целите, които ще преследва, разказа тя. Той е бил посланик от дипломатическия корпус на Дубай в различни страни и е изиграл ключова роля в климатичните споразумения в Париж от 2015 г. "Основната му цел е връщане на САЩ, Китай и Канада в преговорите за климата. Това са страните, които нетно имат най-много въглеродни емисии, а поемат най-малко отговорност в последните години в тези споразумения. Той иска да се постигнат нулеви въглеродни емисии и да се изградят програми за адаптация към климатичните промени, които вече се приемат за новото нормално. Голям акцент е поставен върху това държавите незабавно да създадат планове за адаптиране към климатичните рискове, не просто да ги предотвратим или да намалим въглеродните емисии, но да започнем адаптация, тъй като може би няма да се справим“, обясни доц. Мариана Тодорова.

Някои от участниците в СОР28 са били скептични към възможността за ограничаване на въглеродните емисии в световен мащаб и ограничаването на затоплянето до 1,5 градуса, след който праг според учените може да се очаква катастрофален ефект. Ръст на температурата до 2,9 градуса би означавал невъзможност за оцеляване на хората в някои райони на Земята. "Това е почти на ръба на оцеляването. Това ще произведе феномен на климатични бежанци, защото ще има множество територии, които ще бъдат несъвместими с човешкия живот“, поясни футурологът.

Сред дискутираните на форума теми е ускоряването на иновациите в климатичните технологии. "Това ще позволи да впрегнем и мобилизираме цялата мощ на изкуствения интелект и другите технологии, с които той може да си партнира. Бяха показани редица примери – за дигитални близнаци, за модели, които могат да предвидят много трендове и тенденции и това да подпомогне рязката декарбонизация на индустрията, а също така и за декарбонизация на мобилния сектор и електрическите коли.“

Климатичният форум е подчинен изцяло на концепцията за зелен преход, спестяване на енергия, изграждане на "умна“ система за кръгова икономика, пестене на ресурси, разработки на много нови технологични материали с помощта на изкуствен интелект.

"Много се залага на водорода като алтернативен източник на гориво. Тук проблемът е със съхранението и транспортирането му, тъй като той може да се компресира, но до едно денонощие, след което се губи. Залага се и на ВЕИ, които включват не само соларни и вятърни паркове, но и геотермалната енергия и силата на океанските и морските вълни“, обясни още доц. Тодорова.