Илън Мъск намекна, че всички потребители на социалната мрежа X, доскоро Twitter, в бъдеще може да плащат за достъп до платформата. В разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху милиардерът посочи, че платежната система е единственият начин за противодействие на ботовете.

"Преминаваме към малко месечно плащане за използване на системата", каза шефът на Tesla и SpaceX.

Не е ясно дали това е неофициален коментар или сигнал за по-твърди планове, които тепърва ще бъдат обявени. Мъск отдавна коментира, че решението му за премахване на ботове и фалшиви акаунти в платформата ще изисква такса за проверка.

Откакто пое Туитър миналата година, той се опита да стимулира потребителите да плащат за подобрена услуга, която сега се нарича X Premium. Там абонатите, които си плащат, разполагат с повече функции, като по-дълги публикации и повишена видимост в платформата.

Понастоящем потребителите все още могат да използват X безплатно. Въпреки че има очевиден финансов интерес за компанията да таксува потребителите, Мъск настоява, че усилието е насочено към справяне с ботовете. Най-богатият човек в света каза, че търси по-евтини опции за потребителите, писа БНТ.

"Ще предложим по-ниско ниво на ценообразуване. Искаме това да е само малка сума пари. Според мен това е единствената защита срещу огромните армии от ботове, но това е по-дълга дискусия", добави Мъск.

Превръщането на X в платена платформа обаче може да отблъсне голяма част от потребителите. Това от своя страна може да намали приходите от реклама, които в момента представляват по-голямата част от приходите на компанията.