Бавноходката най-вероятно вече е заселила Луната и е първият "землянин", който живее там, макар че все още няма доказателства за това. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Бавноходката има размери под 1 мм. Има хоботче, крака с нокти, едно или две очи и черва, в които има микробиота. Установени са 1265 вида бавноходки. Те са разделнополови или хермафродити, могат да се размножават по всички възможни начини за полово размножаване. Бавноходката може да оцелее при температури от минус 272 до над 150 градуса и издържа на радиация между 1000 и 4400 грей. За сравнение, за човека радиация над 40-50 е фатална. "Това става благодарение на протеина CAHS D, чрез който тя се хибернира, когато условията за живот са неблагоприятни. Теглото й може да намалее с над 2/3. Когато се появят подходящи условия за живот, тя възвръща всичките си свойства", обясни доц. Тодорова.

Учени са започнали лабораторни опити с протеина CAHS D върху човешки бъбречни клетки. "Оказва се, че човешките клетки придобиват свойствата на бавноходката, забавят метаболизма си, "замръзват" и когато бъдат стимулирани от средата, възвръщат качествата си. Т.е. генът на бавноходката наистина действа на нашите бъбреци. Това ще позволи да регенерираме бъбреците си. В далечно бъдеще целта е това да бъде приложено към всички наши тъкани и органи така, че да търсим регенерация, подмладяване и дълголетие", поясни футурологът.

На 22 февруари 2019 г. две частни космически компании – "SpaceIL" и "Israel Aerospace Industries", предвиждат малък частен космически кораб да се прилуни на 11 април и да вземе проби от лунната повърхност. Летателният апарат е съдържал капсули с бавноходка. "Това ме изненада, защото не си спомням изобщо да се е състояла дискусия за това, дали е правилно", коментира доц. Тодорова.

На 11 април при опит за прилуняване летателният апарат "Beresheet" се удря по-силно от предвиденото върху лунната повърхност и се разбива, разказа футурологът. Капсулите с бавноходките са останали там.