MailOnline разглежда еволюцията на мобилния телефон през последните 50 години

Първият беше Motorola DynaTAC 8000X, който тежеше 1,75 фунта (784 g)

Оттогава нашите телефони се превърнаха в нашите фотоапарати, карти, дебитни карти и др.

Може да е трудно да си спомним време преди да имаме мобилни телефони, сега те са заменили карти, часовници, календари, фотоапарати и толкова много други устройства и инструменти.

Но първата безжична слушалка направи първия си разговор преди 50 години на днешния ден - Motorola DynaTAC 8000X, който тежеше огромните 1,75 фунта (784 г).

Оттогава устройството се сви значително, загуби бутоните и външната антена, но получи сензорен екран и обектив на камерата с професионално качество.

Освен това е преминал от просто възможност за телефонни обаждания до свързване с интернет, изпращане на текстови съобщения, запис на видеоклипове и плащане за пазаруване.

За да отпразнува рождения ден на мобилния телефон, MailOnline обръща поглед към еволюцията му през последните пет десетилетия.

1973 г. - Първото обаждане от мобилен телефон

Беше на 3 април 1973 г., когато служителят на Motorola Мартин Купър се обади в Ню Йорк на Motorola DynaTAC 8000X - широко смятан в световен мащаб за първия обществен мобилен телефонен разговор.

Твърди се също, че устройството е първият преносим мобилен телефон в света, тежащ 1,75 фунта (784 грама).

Въпреки че това може да звучи яко, това всъщност беше доста изчистено в сравнение с други устройства, които обикновено се инсталират в коли или куфарчета.

Г-н Купър, старши инженер в Motorola, набра номера на съперниците си в Bell Labs, които също работеха върху собствените си мобилни телефони, и се похвали, че говори от "истински“ клетъчен телефон“.

Четиридесет години по-късно той каза пред BBC, че не вярва, че мобилният телефон някога ще стане продукт на масовия пазар поради високата им първоначална цена.

Но той осъзна, че тревожните за джоба размери и тегло на устройствата ще бъдат преодолени.

"Предвидяхме си, че някой ден телефонът ще бъде толкова малък, че можете да го закачите на ухото си или дори да го поставите под кожата си“, каза той.

1983 - Първият мобилен телефон влиза в продажба.

Motorola DynaTAC 8000X беше достъпен за закупуване през 1985 г. и струваше £3000 в Обединеното кралство.

Бегемотът - нежно наричан "телефонът тухла" - изискваше 10 часа за зареждане със стандартно зарядно устройство и с това можете да провеждате разговори до един час.

До голяма степен се свързва с млади хора с добре платени корпоративни работни места, често в рекламата или на фондовия пазар.

Телефонът беше представен и в много филми през 80-те години, включително "Уолстрийт“ и "Американски психопат“.

1989 - Сгъваеми телефони

Motorola MicroTAC 9800X се смята за първият в историята "разгъващ се телефон“, тъй като неговият мундщук е сгънат над клавиатурата.

Той проправи пътя за тенденция в дизайна, която се простира чак до нулата.

Един от най-емблематичните флип телефони беше Motorola RAZR, който излезе през 2004 г.

Със само 13,9 мм това беше най-тънкият мобилен телефон на пазара по онова време, а елегантният му дизайн го издигаше над другите флип телефони от ерата.

V3 се предлага в множество цветове, включително горещо розово, а Motorola дори се обедини с Dolce and Gabbana, за да създаде лимитирана златна версия.

Въпреки че неговата футуристична луминисцентна клавиатура наистина го открояваше, устройството също получи крака, като беше представено в множество филми и телевизионни предавания,

Те включват "Дяволът носи Прада“ с Мерил Стрийп, "Една добра година“ с участието на Ръсел Кроу и финалите на сезона на "Бягство от затвора“ и "Изгубени“.

1992 - Масово произвеждани потребителски телефони

Първият в света GSM или цифров телефон беше пуснат през 1991 г. от британска фирма, наречена Orbitel.

Orbitel TPU 900 тежеше повече от 4lbs, а неговият сестра модел, TPU 901, беше първият телефон, който получи текстово съобщение през 1992 г.

Всъщност това е моментът, когато мобилните телефони вече не са ограничени до бизнес употреба и стават по-рентабилни за потребителите.

Nokia 1011 беше първият масово произвеждан GSM телефон и струваше £234.

През 1994 г. Hagenuk MT-200 беше първият мобилен телефон, който стартира игри и по-специално версия на Tetris, създадена от екипа от разработчици на Hagenuk.

1997 - Първо цветно показване и премахване на антени

Siemens S10 беше мобилен телефон, пуснат през 1997 г. и беше забележителен с това, че беше един от първите телефони с цветен дисплей.

Повечето телефони преди него имаха монохромни дисплеи, но S10 можеше да показва четири цвята; червено, зелено, синьо и бяло.

Същата година светът на мобилните телефони окончателно се отказа от външните антени с пускането на пазара на GlobalHandy от немския производител Hagenuk.

Това устройство има своята антена, интегрирана в корпуса на устройството, което все още е днес в съвременните смартфони, само че измерва около 0,3 квадратни инча (2 квадратни см).

1999 - Телефони за достъп до интернет

Nokia 7110 беше първият мобилен телефон с WAP (Wireless Application Protocol) браузър. Той влезе в продажба през октомври 1999 г.

Той беше наречен "Матричен телефон“ след появата на много подобно устройство във филма на Киану Рийвс (Nokia 8110) и беше изключително популярен.

Това му позволи достъп до ограничен набор от интернет съдържание, включително новини, прогноза за времето и имейл.

7110 беше и първият клетъчен телефон, който използва метода за въвеждане на предсказуем текст T9 за съставяне на съобщения.

2000 - Телефони с камера

J-Phone J-SH04 от производителя Sharp е широко смятан за първия мобилен телефон с камера.

Устройството разполагаше с вградена камера от 0,11 мегапиксела и позволяваше на потребителите да изпращат своите снимки по имейл.

Въпреки че беше пуснато ексклузивно в Япония през 2000 г., устройството популяризира концепцията за телефон с камера.

J-SH04 се смята и за един от първите телефони с полифонични мелодии.

2003 - Достъп до 3G и предна камера

През март 2003 г. 3G стартира в Обединеното кралство - най-бързата безжична мобилна телекомуникационна технология, налична досега.

Това позволи подобрен капацитет на мрежата, което проправи пътя за нови мобилни услуги като бърз мобилен интернет и видео разговори.

През същата година беше пуснат и първият телефон с предна камера, Sony Ericsson Z1010, но видео разговорите започнаха да се развиват едва през 2010 г.

2003 беше и годината, в която канадската фирма BlackBerry пусна първия си телефон, 6210.

Това беше десетият телефон на BlackBerry, но беше първият с вграден телефон и също така можеше да използва 3G за изпращане на имейли.

2006 - Сензорни екрани

През 2006 г. може би беше пуснат първият телефон с капацитивен сензорен екран, LG Prada, създаден в сътрудничество с луксозния италиански дизайнер със същото име.

Този нов интуитивен и удобен за потребителя интерфейс е проектиран повече за "превъртане с пръсти“ с една ръка, отколкото със стилус.

Беше обявен много малко преди първия iPhone, което донякъде намали неговата изобретателност.

2007 - Първият iPhone

Първият iPhone беше представен от главния изпълнителен директор на Apple Стив Джобс през януари 2007 г. в MacWorld San Francisco, със слогана "Apple преоткрива телефона“.

През юни 8 GB версията беше пусната на обществеността на 9 - или £269 по това време - и стана най-успешният продукт на Apple, продаден в над 6,1 милиона бройки.

Неговият емблематичен сензорен екран и оформлението на приложенията промениха завинаги индустрията на смартфоните и бяха обявени от списание Time за изобретение на годината през 2007 г.

Оригиналният iPhone, наричан неофициално "iPhone 1“ или "iPhone 2G“, идваше с 4, 8 или 16 GB място за съхранение и 2-мегапикселова камера.

Това е далеч от 1 TB място за съхранение и 48-мегапикселова камера, предлагани от най-новия iPhone 14 Pro.

Освен това все още имаше жак за слушалки, бутон за начало и големи рамки около сравнително малкия 3,5-инчов дисплей.

Устройството също датира отпреди предната "селфи“ камера и имаше само един обектив отзад.

2009 - Гласово разпознаване

До 2009 г. мобилните телефони се превърнаха в смартфони и ставаха все по-вкоренени в живота ни, тъй като завоюваха повече функции.

Като отражение на това, те се превръщаха в гласови асистенти, подчиняващи се на команди, без потребителят дори да се налага да ги докосва.

Google Voice беше водещата услуга, предлагана първоначално на Nexus One, преди Siri да стане едноименният виртуален асистент.

2011 - "Фаблетът"

Когато първият Samsung Galaxy Note пристигна през 2011 г., неговият 5,3-инчов (13,5 см) екран изглеждаше абсурден – кой ще има нужда от толкова голям телефон?

2012 - 4G

През 2012 г. 4G беше пуснат в Обединеното кралство, което позволява скорости на изтегляне до 12 мегабита в секунда.

Предлага значително по-бързи скорости на изтегляне и качване, което улеснява поточно предаване на видео, изтегляне на големи файлове и бързо сърфиране в интернет.

2019 - 5G

Развитието на технологиите за мобилни телефони е забележимо по-бавно сега, отколкото в средата на нулевите години.

Последната актуализация беше добавянето на 5G свързаност, което се случи в Обединеното кралство през 2019 г., като първото устройство с 5G поддръжка беше Samsung Galaxy S10+ 5G.

2023 и след това - Сгъваеми сензорни екрани

Първият телефон със сгъваем сензорен екран беше Royole FlexPai, който излезе през 2018 г., но наличността на подобни устройства нараства тази година.

Най-известният телефон е Samsung Galaxy Z Flip, пуснат за първи път през 2020 г., който е проектиран да се сгъва в средата на екрана като флип телефон.

Докато гамата Samsung Galaxy Z Fold от предходната година е подобна, тя се отваря чрез вертикална гънка като брошура.

През февруари беше представен телефонът Oppo Find N2 Flip, който се продава на дребно с около £50 по-евтино от предложенията на Samsung, което увеличава неговата достъпност.

Въпреки това много модели са измъчвани от проблеми като напукване и пожертвано качество, което доведе до забавяне със сгъваемия конкурент на Apple

Бъдещето на смартфоните със сигурност се очертава да бъде сгъваемо, като домакинът беше представен на търговското изложение Mobile World Congress 2023 през февруари.