Прокуратурата в югоизточната ни съседка е започнала разследване срещу 26-годишен младеж, който е заподозрян, че години наред рекетира свещеник в района на Вировитица. Уплашен за живота си, свещеникът се разделил с близо 13 000 евро, двата автомобила за 17 000 евро и вилата на морето за поне 50 000 евро, научава "Даница". 

Младият мъж е обвинен, че е ощетил 60-годишния свещеник за общо над 80 000 евро. Не е известно в какви отношения са били свещеникът и младежът, но всичко започнало през 2019 г., когато изнудвачът заплашил да се самоубие и да нарани свещеника, ако не му даде пари, пишат хърватските медии.

Историята започва преди години. През февруари 2019 г. младежът изпратил няколко SMS-а на свещеника, в които го заплашвал и искал да плати задълженията си. По този повод свещеникът му подарил документите на собствения си автомобил, който младежът продал за около 8000 евро.

През септември същата година младежът заплашил свещеника с оръжие. Страхувайки се за живота си, вторият нотариално заверил договора за дарение на вилата. Предполага се, че младежът е продал споменатата ваканционна къща за поне 50 000 евро. Само месец по-късно свещеникът подарява на младия мъж и втората си кола, която възлиза на около 9000 евро. 

Свещеникът решил да съобщи всичко това на полицията едва след инцидента. Тогава, возейки се в колата на свещеника, младежът насочил пистолет към него и го заплашил, че ще убие него и близките му, ако не му донесе пари, за да си уреди дълговете. Въпреки че свещеникът му дал, по-късно отишъл в полицията.