Млад белгиец наскоро се самоуби след седмици на взаимодействие с чатбот на име ELIZA, което предизвика призиви за по-добра защита на гражданите и необходимостта от повишаване на осведомеността, пише белгийският вестник Тhe Brussels Times.

"Без тези разговори с чатбот съпругът ми все още щеше да е тук“, каза вдовицата на мъжа. Според La Libre тя и покойният й съпруг са били на тридесет години, водили са охолен живот и са имали две малки деца.

"Преди около две години обаче започнаха да се появяват първите признаци на проблем. Човекът стана много наясно с околната среда и намери убежище в ELIZA, името, дадено на чатбот, който използва GPT-J, езиков модел за изкуствен интелект с отворен код, разработен от EleutherAI. След шест седмици интензивен обмен той се самоуби.“

Миналата седмица семейството разговаря с Матийо Мишел, държавен секретар по цифровизацията, отговарящ за административното обслужване, неприкосновеността на личния живот и регулирането на сградите. "Особено съм поразен от трагедията на това семейство. Това, което се случи, е сериозен прецедент, който трябва да се приеме много сериозно", каза той във вторник.

Той подчерта, че този случай показва, че "е важно да се дефинират ясно отговорностите".

"С популяризирането на ChatGPT широката общественост отключи потенциала на изкуствения интелект в живота ни, както никога досега. Въпреки че възможностите са безкрайни, опасностите от използването му също са реалност, която трябва да се вземе предвид.“

Спешни стъпки за избягване на трагедията

За да се избегне подобна трагедия в близко бъдеще, той твърди, че е важно да се определи естеството на отговорността, водеща до подобни събития.

"Разбира се, тепърва трябва да се научим как да живеем с алгоритми, но при никакви обстоятелства използването на каквато и да е технология не трябва да кара издателите на съдържание да избягват своите отговорности“, каза той.

Самият OpenAI призна, че ChatGPT може да предостави вредни и пристрастни отговори, като добави, че се надява да смекчи проблема чрез събиране на обратна връзка от потребителите.

В дългосрочен план Мишел отбеляза, че е важно да се повиши осведомеността за въздействието на алгоритмите върху живота на хората, "позволявайки на всеки да разбере естеството на съдържанието, което хората срещат в интернет“.

Тук той спомена нови технологии като chatbots, както и фалшификати, вид изкуствен интелект, който може да създава завладяващи изображения, аудио и видео фантазии, които могат да тестват и изкривяват възприятието на хората за реалността.