Министерството на културата обяви конкурсна сесия по Програма "Помощ за книгата" за 2023 г. - за финансиране на творчески проекти в областта на книгоиздаването в следните направления: "Българска и преводна художествена литература“, "Българска и преводна хуманитаристика“, "Литература за деца и юноши“ и "Културно наследство и съвременна култура“.

Право да кандидатстват в конкурсната сесия за финансово подпомагане имат издателства и други юридически лица, вписани в Регистъра на културните организации по Закона за закрила и развитие на културата, в Регистъра на народните читалища и читалищни сдружения по Закона за народните читалища и в Регистъра на обществените библиотеки по Закона за обществените библиотеки.

Прогнозната сума за финансиране на проектите по конкурсната сесия за 2023 г. е 200 000 (двеста хиляди) лева, като след приемане на Закона за държавния бюджет за 2023 г. ще бъде актуализирана.

Размер на финансовата подкрепа за един проект – до 5 000 (пет хиляди) лева.

Нямат право да кандидатстват културни институти и организации, които не са изпълнили условията по други договори с Министерството на културата.

Необходимите документи за участие в конкурса са формуляри за кандидатстване по образец и могат да се намерят на сайта на Министерството на културата.