Небезучастна към разразилия се до невероятни размери скандал в Народния театър е и Милена Фучеджиева – писател, сценарист, драматург и публицист.

Обратно на, като че ли, повсеместната подкрепа за режисьора Александър Морфов, уволнен дисциплинарно от директора на НТ Васил Василев, тя споделя мнението си на своята стена във Facebook:

"Какъв е проблемът на Морфов - представленията му ще се играят, не ги е оттеглил в знак на протест, че е уволнен, подписал е договори за следващи постановки, не е като да не е подписал в знак на протест, само е махнат от длъжността "главен режисьор", създадена специално за него от този директор, който го е върнал в Народния? Проблемът на Морфов е, че няма да е главен. Но той е главен с таланта си, тогава какъв е проблемът на Морфов?

Както вече писах, поздравления за директора Васил Василев, започнал директорството си с изключителни театрални събития, зад който седи трупата на театъра, и който върна постановките на Морфов, както и самия Морфов в Народния театър, но и пресече възможността някой, който и да е той, да си позволява да дискриминира хора по политически причини, за да останат в театъра само партийно правилно подбрани актьори.

Явно позицията на Фучеджиева относно поведението на Морфов в театъра спрямо други творци в него, какъвто е бил художникът Стефан Десподов, също не е от всеобщоизвестните:

"Бях изненадана и натъжена, въпреки че все по-често съм отвратена от двойните стандарти на най-вокалните борци за справедливост. Безкрайно разочароващо е когато човек на изкуството - не политик, а на ИЗКУСТВОТО - във властова позиция потиска и мачка невинни хора, докато смята себе си за еталон за морал, подлудявайки един театър и едно общество с непрекъснатото изискване да се занимава с него. Омръзна ми от двойни стандарти, от дискриминативно говорене за определени групи хора и от псевдо-демократи. Стефан Десподов беше изключителен плакатист, не по-малко изключителен в сферата си от Сашо Морфов. За да бъде уволняван нееднократно от Народния театър дори не е бил "герберски боклук".

Това мнение на Фучеджиева е предизвикала и реакцията на съпругата на Морфов - актрисата от Народния театър - Рени Врангова, която е била блокирана за коментари с аргумента:

"Ограничих достъпа на Рени Врангова да коментира на стената ми. Нейното мнение ми е повече от ясно от поведението на тази звездна двойка, чиято половинка е тя, и се възползвам от правото си, дадено ми от Фейсбук, да не допускам поне на стената си помията, която се лее от месеци от всяка медия. Споделих с нея точно какво мисля по въпроса: "Докога ще ни занимавате със себе си? И докога ще смятате, че е правилно политически да стигматизирате хората?? Омръзна ми от вас, Рени. Талантът на Сашо не е оправдание за това безкрайно дълго безобразие, още повече след като Кръстева се махна. Ако обичаш коментирай на стената си и където пожелаеш другаде, и не ме занимавай с вашето разбиране за демокрация. Дано никога хора като вас не превземат управлението на тъй наречената превзета държава. Комунизмът ще ни се види близък и роден." Право на отговор тук тя НЯМА. Правото на отговор на Морфови от месеци ни залива отвсякъде. Поне на стената ми имам избор.

Хубав ден и не се огъвайте пред болшевизма. Днес един ще е изхвърлен отнякъде като герберски боклук, утре няма да им харесват евреите - подозирам, че те и сега не им харесват, но са се снишили. Венсеремос.“