Израел е съчетание от традиция и модерност. Това каза в предаването "Куфарът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова бившият професионален състезател по тенис Мартина Гледачева, омъжена за мексикански евреин.

По думите ѝ Тел Авив е вторият по големина град в Израел, дълги години столица на държавата. Известен е със своята архитектура в стил Баухаус и е обявен през 2003 година от ЮНЕСКО за обект на световното наследство. Едно от впечатляващите места в града е Намал Тел Авив или бившото пристанище, което е превърнато в зона за отдих и забавления. "Има много магазини и ресторанти и е направено много модерно. Чудесно място за разходка". Крайбрежната алея е много голяма, дълга е 5 км, като единият й край е до пристанището на древният град Яфо, а другият е до пристанището в Тел Авив.

Мартина Гледачева сподели също, че винаги когато посещават Израел с удоволствие се консумират израелска кухня, която е смесица от кухнята на съседните държави, като Йемен, Ливан. Типичните гозби като хумус, фалафели, сабих, което е питки с различни пълнежи в тях.

Свещеният град Йерусалим е дом на вярващи от различни религии. Там се преплитат пътищата на юдаизма и исляма. Едно от най-впечатляващите и известни места е Стената на плача, което е и едно от най-почитаните места в Израел. Там милионите вярващите оставят най-съкровените си желания, записаните на листчета. "Там се усеща древността. Трябва да се отиде, за да се усети атмосферата",  каза още тя. От Храмовия хълм се вижда целият град като от птичи поглед.

В най-свещеният ден в седмицата за евреите Шабат е денят е посветен на почивката и на почитта към Бога. "Шабат продължава от петък залез слънце до събота залез слънце. През този ден мъжете отиват в синагогата, жените палят свещи. През този ден не може да се използват технологии, електричество, трябва да почиват, и най-важното е да са заедно със семейството си", обясни бившият спортист.

Една от най-популярните дестинации в Израел е най-ниската точка на Земята – Мъртво море, което е с толкова висока концентрация на сол, че плуваш без да може да потънеш. "Водата е мазна и леко мътна заради наличието на много минерали и сол в нея. Много е приятно да се намажеш с кал, от която кожата ти след това става много хубава и мека".