Мотото на всеки битпазар е "Боклукът за един е съкровище за друг". Когато отидеш на битака, не отиваш, защото имаш нужда от нещо, а заради тръпката да намериш, да видиш, да пипнеш, да усетиш. Това каза пътешественикът и журналист Маги Гигова в предаването "Куфарът на фокус" на Радио "Фокус".

Всеки посетител на битпазар трябва да знае няколко неща: "Има си стратегия. Трябва да отидеш много рано. Трябва да носиш дребни пари. Същевременно трябва да се пазариш като луд, не трябва да се обличаш скъпо", обясни Маги Гигова.

Брюкселският битпазар датира от ХІ век, когато хората са излизали на площада и са разменяли това, което им е в повече, срещу нещо, от което имат нужда. В Брюксел днес съществуват няколко битпазара. "На площад "Саблон" е луксозният битпазар, където продават луксозни антикварни стоки. Много от тях са пристигнали от другия битпазар. В Брюксел всеки ден има битак на Marche aux Puces, който започва около 5:00 часа сутринта, когато изкарват стоката и когато плъзват истинските антиквари, които разбират", разказа Маги Гигова.

Веднъж годишно през февруари в Брюксел се организира Световен фестивал на антиките, който се провежда на закрит стадион. "Входът е 20 евро, но там нивото наистина е по-високо и с доказан произход", обясни Маги Гигова.

Вековната традиция на битпазарите вече е родила и професията "опразвач на мазета и тавани". "В Брюксел обикновено това са араби или представители на бившите съветски републики. С тях човек може да се спазари. Във Виена властта бяха взели сърбите", допълни журналистът.

Тя разказа и за битпазара по протежение на поречието на Рейн, който се организира веднъж месечно. Уговорката е там да няма нови стоки, допълни тя.

Битпазарите в Тайван са нощни заради горещината през деня. "Там младите хора се събират, хапват нещо, правят си срещи, пазаруват, продават сувенири, храна, каквото се сетиш", разказа пътешественичката.  

Битпазарът във Варшава е един от любимите й. "Повечето неща са в малки будки, защото продават по-качествени и скъпи неща. Има доста добри картини, дърворезби, килими", поясни Гигова.

Мечтата й е да посети битпазар в някоя от бившите съветски републики.

Ася АЛЕКСАНДРОВА