Основната дейност на FX Studio Bulgaria е създаването на специални ефекти, които се ползват в киното, театъра, музикалните видеоклипове и рекламата. Това включва както специален грим, специални ефекти, така и изработката на специален реквизит. Това коментира в предаването "Сториборд" на Радио "Фокус" с водещ Благой Иванов създателят на FX Studio Bulgaria Людмил Николов.

Специалните ефекти са тези, които се правят практически, а визуалните са тези, които се правят чрез компютри, разказа още Людмил Николов: "Много често се налага да работим заедно, като колегите помагат на нас, дообогатяват някои неща, но повечето неща се правят на практика и след това се доукрасяват дигитално. Ние правим практиката, 3D, а след това те задвижват модела, като това е дълъг път докато се стигне до крайния резултат: правят се различни скици, различни варианти на дизайна, след това се прави моделът, след това този модел се сканира и се прави на 3D, и едва след това вече дигитално могат да работят отгоре му“.

По думите му повечето режисьори държат на практическите ефекти, защото точно те изглеждат по-живи и истински, отколкото направените по дигитален начин ефекти. При компютрите всичко е много изчистено и точно, и заради това си личи и дразни окото. Много по-лесно можеш да излъжеш окото, когато окото вижда нещо, което физически присъства на екрана. Така че според него все още опасността дигиталното да измести автентизма на практическия ефект не е голяма.  

Майсторите на специални ефекти са едновременно и занаятчии, и артисти, сподели още Людмил Николов, като допълни, че работата с режисьорите е двустранен процес: "На срещите с режисьора обсъждаме проектите, защото е важно и изработката, и как би изглеждало най-добре на екрана. И затова се съобразяват и те с нас, и ние с тях. И ние правим дизайни и им ги предлагаме, те също правят дизайни. В някои случаи предлагаме и как е най-добре да се заснеме, за да изглежда най-добре на екрана – всичко зависи от режисьора, но повечето режисьори се съобразяват с нас“.

Много често работим с продукции, които са извън България, работим и с български, но са много по-малко, сподели още той. "Българските проекти са много по-сдържани, докато западните продукции си искат много кръв, рязане на глави, ръце, крака и т.н. Има един български режисьор, Валери Милев, който си позволява по-рискови и екстремни неща. Работили сме с много знаменитости от Холивуд, в това число Рей Лиота, Морган Фрийман.“

В Culture Lab на 31 октомври бе открита изложба от различни страшни истории, специални ефекти и маски от световно известни филми, част от които дело на майсторите на ефекти на FX Studio Bulgaria.