Много повече мъже правят новините по света, говорят като източници и експерти и повече мъже консумират новините. Това коментирa в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Люба Късова, директор и съосновател на AKAS - медийна косултантска компания за стратегиране на аудитори.

По думите й по време на COVID-19 проблемът се е засилил: "Гласовете на жените в новините бяха още по-маргинализирани, което се оказа доста негативно по отношение на теми, които са много важни за самите тях", отбеляза тя.

Тя уточни, че е имало три доклада, които са били възложени на фондацията на Бил Гейтс за липсващите гледни точки на жените в новините.

"Единият от докладите се опитва да даде повече идеи за това как можем да включим тези липсващи гледни точки на жените в новините. Трите доклада показват, че независимо от това, че журналистите възприемат журналистиката като една от най-прогресивните професии, която дава глас на всички в обществото, се оказва, че те възпроизвеждат един мъжки свят. А последният доклад показва, че много от темите, които са много важни за жените, липсват от новините. Например, само 0,02% от онлайн новините се фокусират върху 7 структурни препятствия, с които се борят жените. Това са: по-ниското заплащане за една и съща работа, или по-голямата им физическа несигурност, по-ниския авторитет от мъжете, който имат те, по-малко власт, по-малко вяра в себе си, по-лошо здраве и несиметрично отношение към жените, когато те остаряват.

Ива ДОЙЧИНОВА