Ако мислите, че у нас тези дни е мразовито, помислете как живеят хората във Верхоянск и проверете прогнозата там. Слънцето там днес изгря в 9:52 ч. и ще залезе в 16:50 ч., а температурата е - 48 °C.

Верхоянск, Република Саха, Русия се бори за титлата на най-студеното село в света с Оймякон, район на югоизток от града.

Верхоянск е известен с изключително ниските си зимни температури , със средна стойност за януари от −49 °C. Неговият минимум, −67,6 °C, е надминат само от Оймякон на Индигирка като най-ниският, регистриран някога извън Антарктика. Неговият най-висок регистриран максимум, 38 °C, се случи на 20 юни 2020 г., по време на период, в който Сибир имаше нехарактерно високи пролетни и летни температури, съобщават от Encyclopedia Britannica.

В него живеят едва около 1300 души, които се препитават основно с отглеждане на северни елени. Тук няма пътища, а всички автомобили преминават по леда на замръзналите езера. Областта около Верхоянск е много богата на природни богатства, включително злато, но заради ниските температури няма условия за тяхното добиване. 



Оказва се, че Верхоянск е част от район, наречен "Пръстенът на смъртта на Сталин“. Тук Сталин e изпращал политическите си изгнаници, а преди това и царете.