Финландия е страната с най-добра образователна система в Европа.  Там  няма частни училища, а държавата заема едно от челните места по грамотност.

"Финландия продължава да бъде една от най-напредналите държави по света по отношение на образованието, така показва статистиката, като достъпност и качество. Но ставаме свидетели и на тези групи, в които се изпитват затруднения и няма правилен подход. Има най-различни хора в тези групи и ние трябва да намерим начин да ги подпомогнем, да ги насърчим, да четат и да учат по-добре", разказа Емми Якьо, изпълнителен директор на Фински център за четенето.

Важно е какво е отношението към образованието в тези семейства. В училищата във Финландия има все повече деца със специални образователни семейства. Проблемите при тях са свързани с недоброто познаване на финландския език и повишената динамика на живота, съобщават от NOVA. 

"Бих казала, че отношението на цялото общество към четенето и образованието може значително да промени влизането в училище, започването на училище за всяко дете. Ако му се чете преди включването в образователната система и ако има положително отношение към четенето в самото семейство, това важи и за обществото", допълни Емми Якьо.