Коледните картички имат дълга и интересна история, която започва още от Средновековието, но истински традиционните коледни картички водят началото си от края на XVIII век. Свързват се с  английския художник Добсън. Това каза за Агенция “Фокус" Тодорка Недева, дългогодишен музеен работник, специалист нова и най-нова история. 

“И България не остава безразлична към магията на “подвижните" рождествени пожелания. Появата им датира още от първите месеци на Руско - турската война, когато се поставят и основите на пощенските служби в страната. Нашите предци възприемат и практиката да се доставят празничните картички от чужбина, като на лицевата им част се поставя текст на български", заяви тя. 

Разнообразието от рождествените “картинки" в началото на  миналия век е наистина смайващо, отбеляза Тодорка Недева.  

“По рафтовете на  книжарниците и по витрините на магазините се срещат честитки - истински произведения на изкуството, като някои от тях дори са изрисувани на ръка. Българите остават удивени  и от появилите се релефни изображения, изработени от коприна, или друг фин плат и щедро обсипани със “златен" и “сребърен" прах. Не липсват и картички, изобразяващи сюжети от картини на прочути художници", обясни тя.  

Според информацията дори и трудните военни години (1912 – 1918 г.) не прекършват желанието на старостоличани да си изпращат коледни и новогодишни картички.  

“По обясними причини особено по време на Първата световна война много често от и за фронта пристигат честитки с нетипични сюжети. Често и съдържанието на посланията съвсем не е празнично, а засягащо проблеми, свързани с потребностите на нелекото ежедневие", добави Тодорка Недева.