Румънският евродепутат Драгош Тудораш е човекът, който стои в основата на създаването на европейското законодателство, касаещо изкуствения интелект. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

В края на миналата година Европейският съюз създаде регулации за изкуствения интелект, които обаче ще влязат в сила след две години. Евродепутатът, който е работил най-активно по темата, е Драгош Тудораш. Той е член на румънската либералната партия.

Тудораш започва да се интересува много силно от темата за изкуствения интелект през 2015 г., като е бил силно повлиян от книгата на Ник Бострьом за суперинтелигентността. "Бострьом е известен учен от "Оксфорд" и един от жалоните в сферата на изкуствения интелект. Неговата хипотеза е, че в момента, в който ние постигнем генерален изкуствен интелект, подобен на нашия, секунди или минути ще ни делят от супер изкуствения интелект, който ще ни превъзхожда многократно. Когато изкуственият интелект започне комплексно да съчетава всички знания, ще направи квантов скок, т.е. ще мултиплицира веднага своето знание и капацитет, ще се пренаписва. Тази книга толкова е повлияла на Тудораш, че той е станал евродепутат и през 2019 г. е вкарал темата в дневния ред на Европарламента", разказа доц. Тодорова.

През 2021 г. е публикуван първоначален вариант на нормативния акт. През 2023 г. излиза и междинен вариант, в който езиковите и генеративни модели почти не присъстват. "Слава богу, всичко това беше коригирано и през декември, когато се появи финалният драфт на проекта, всичко беше на мястото си", припомни Мариана Тодорова.

Законопроектът среща и много критики. "Специалистите, които се занимават с етика, казват, че регулацията е много пожелателна, всеобхватна, неконкретна и няма да свърши работа. Технологичните компании пък смятат, че законодателството е много рестриктивно и то ще задуши предприемачеството и конкурентоспособността в Евросъюза", допълни доц. Тодорова.