Докъде можем да стигнем в отношенията с приятелите си – в каква степен да практикуваме откровеност? На тази тема ни гостуваха актьорите Кирил Недков и Георги Гоцин в "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“. Те разказаха подробности за постановката АРТ на "Младежки театър“. Хапливи думи по повод една картина са част от сюжета на представлението, в което участват и двамата.

“Пиесата е преведена на десетки езици. Това е най-поставяното френско съвременно драматургично представление в света. Става дума за трима приятели, а една картина става повод за това, те да стигнат до дъното на отношенията си – да си кажат всички истини, всичко премълчано. Да се разделят или да стигнат до следващото ниво на приятелство – това е ключът към постановката“, разказа Гоцин.

За пръв път двамата с Недков работят заедно в театъра. "Има разлика между мъжкото и женското приятелство – при мъжете има изразено съперничество, което е природно заложено, смятат те. Мъжкото приятелство може да бъде разрушено от много неща. Честността може да бъде възможна в различна степен с всеки човек“, казаха двамата актьори.

Приятелствата от детството са характерни с това, че хората няма какво да крият едни от други. Малкото ми приятели от детството потвърждават това. Откровеността зависи от това, до каква степен познаваш другия. Хората се "четат“ в тези детски приятелства, останали във времето. Истината трябва да се казва, тя спестява време, смятат Гоцин и Недков.

"В пиесата става дума за дългогодишни приятели – един от тях дава всичките си спестявания за чисто бяло платно. Представете си, че това се случи с Вас – как ще реагирате? Ще кажете ли "приемам“, или точно обратното?“, попита Недков.

Представлението има комичен заряд. Автор е Ясмина Реза, на която текстът носи световна слава. Режисьор е Влади Стоименов, музика – Калин Николов, сценография – Ванина Цандева. Гоцин играе ролята на човека, който не харесва съвременното изкуство. "Разбирам го, защото такъв съм и аз – за мен някои произведения са просто бизнес. Съвременното изкуство има и много добри примери. Другият герой, който купува картината, дава всичко за нея. Причина за покупката е това, че има проблеми в живота си и търси ново начало като човек в края на 40-те си години“, допълни Гоцин.

Персонажът на Недков играе балансьор между двете крайни мнения. "Той е вечният конформист – стига всички да са доволни, добре е и той. Въпреки че не харесва картината, той твърди, че "има нещо“ в нея. Опитва се да вкара този подход към този, който отрича творбата“, поясни Недков персонажа си.

Приятелството е основен компонент в пиесата. Какво означава то за тримата персонажи – ще разберем в представлението. На 27 февруари можем да гледаме АРТ в театър "Николай Бинев“ от 19 ч на камерна сцена. Следващата дата е 19 март.