Въпреки цялото си образование, постижения и така наречената "мъдрост“... така и не мога да проумея собственото си сърце. Това са думи на великия английски актьор Майкъл Кейн, който навърши 91 години на 14 март.

Сър Майкъл Кейн е роден с името Морис Джоузеф Микълуайт в Източен Лондон на 14 март 1933 г. Баща му е портиер на рибен пазар, майка му е готвачка и домашна прислужница.

Известен с отличителния си кокни акцент, той се снима в над 160 филма през кариера, обхващаща осем десетилетия. Считан е за британска филмова икона. Получил е множество награди, включително две награди "Оскар", BAFTA, три награди "Златен глобус“ и награда на Гилдията на екранните актьори.

Познат е на публиката от филми като "Батман в началото", "Черният рицар", "Престиж", "Генезис" и други.

Филмите, в които се снима Кейн, са събрали над 8 милиарда долара по целия свят. Кейн е един от само петимата мъжки актьори, номинирани за награда "Оскар" за актьорско майсторство в пет различни десетилетия. Кейн e командор на Британската империя от 1992 г. и рицар-бакалавър от 2000 г. заради приноса му към драматургията.

Кейн обяви оттеглянето си от актьорството през октомври 2023 г., като последният му филм беше "Великият беглец" (The Great Escaper), който излезе през същия месец.

Ето няколко цитата от великия Майкъл Кейн:

"Аз съм кошмара на буржоазията - интелигентен Кокни с милион долара."

"За мен да остарееш е прекрасно. Най-хубавото нещо е - да вземеш предвид алтернативата."

"Най-полезният актьорски съвет ми бе даден от Джон Уейн. Говори ниско, говори бавно и не казвай твърде много."

"Вманиачаването е играта на младия човек, а моето единствено оправдание е, че никога не пораснах."

"Бъди като патица. Привидно спокоен, но мятащ лудо с крака под повърхността."