Изгубена картина на италианския художник Караваджо ще бъде изложена за девет месеца в музей в испанската столица Мадрид. Творбата, носеща името Ecce Homo, за малко да бъде продадена за 1500 евро през 2021 година. Сега тя ще бъде поставена в музея "Прадо". 

Картината изобразява Исус с трънния венец. През 2021 година продажбата на Ecce Homo бе блокирана, след като специалисти сигнализираха, че тя може би принадлежи на Караваджо и струва милиони, припомня The Times. 

След три години на внимателни проучвания стана ясно, че картината е истинска, а нейното откриване бе определено като "една от най-големите находки в историята на изкуството". По-късно стана ясно, че творбата е била продадена от първоначалните собственици, които били наследници на либералния политик Еваристо Перес де Кастро - на частен колекционер за сума, която обаче не е публично известна. Така картината ще бъде изложена в музея на 28 май и ще остане там в следващите девет месеца. 

Директорът на музея обясни, че частният колекционер е отдал картината, за да може тя да бъде видяна от всички любители на изкуството. По думите му творбата на Караваджо се озовала в Испания през 17 век, но напуснала кралската колекция по време на Наполеоновите войни. От 19 век тя била собственост на семейството от Мадрид, което в крайна сметка я продала. 

В момента обаче картината не може да напуска страната и е със специален статут.