Мартина Георгиева разказа в предаването "Един неделен ден по шосето" на Радио "Фокус" за най-важните културни събития в страната през май и тези, които предстоят през юни.

"Случиха се две много големи събития, свързани с българската култура на 24 май. Няма как да подминем факта, че Георги Господинов и романа му "Времеубежище" грабнаха "Букър". Също така се връчиха годишните театрални награди "Аскеер" във Военния театър", припомни тя.

Георгиева обърна внимание, че председателят на журито френската писателка Лейла Климани, която коментира за романа, че това е брилянтен роман, пълен с ирония и меланхолия. Това, което най-много е впечатлило комисията е, че "Времеубежище" е задълбочена работа, която изследва много актуален въпрос, а именно какво се случва с нас, когато спомените ни изчезнат.

По думите й наградите "Аскеер" тази година се връчват за 32-ри път. Любопитното е, че всеки един, който получи награда на сцената, трябваше да сподели за своя най-голям учител в творческия си път.

"Международният театрален фестивал "Варненско лято" вече започна от 1 юни. Същинската програма ще продължи до 10 юни. Всички почитатели на театъра ще могат да се насладят на подбрани български заглавия, така и на международни гостуващи представления. На 15 юни ще се играе представлението "Животът е сън" в Народния театър. Негов режисьор е Деклан Донелан, който е доста видно име в режисурата. Иска ми се да спомена и за един по-нестандартен театрален проект, чиято премиера ще бъде на 16 и на 23 юни от 19.30 в Кино "Влайкова". Режисьор на този спектакъл е Мария Страшилова. Пиесата изследва темата какво е мястото на паметниците в съвременния свят", разказа тя.

Або