Новото при ChatGPT 4 е, че може да трансформира гласови команди, графично и друг тип образно съдържание, да ги обработва и по този начин съкращава усилията на потребителите. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова. 

ChatGPT 4 е първият мултимодален изкуствен интелект, обясни тя. Тази версия може да бъде ползвана срещу 20 долара месечно.  

Доц. Тодорова обясни модела на работа на ChatGPT 4. "Ние формулираме гласово заданието, той го трансформира, за да създаде асоциативност на т.нар. тоукъни, и след това търси максималната асоциативност на всяка една дума в съотношение с другите, разбира задачата и я изпълнява.“ 

ChatGPT 4 би могъл да ни даде отговор на зададения от нас въпрос чрез синтетичен глас. "OpenAI са използвали актьори и имат няколко версии, от които си избираме това, което ни допада като тоналност“, поясни доц. Мариана Тодорова.   

"ChatGPT работи със Spotify и Whisper, има проекти и с Lex Fridman и Trevor Noah за превод на различни езици. Lex Fridman и Trevor Noah ще ползват услугите на OpenAI, за да превеждат с техния оригинален глас, който е синтетичен и пресъздаден от изкуствен интелект, и да комуникират с публика по целия свят на техния роден език. По този начин и ще го рекламират“, обясни доц. Тодорова. 

По този начин отпада и езиковата бариера, посочи тя. "Големият въпрос тук е този за когнитивния залез, защото за много хора ще отпадне необходимостта да се учат езици“, подчерта футурологът. 

Възможностите, които предоставя ChatGPT 4, според нея ще усложнят значително и проблема с дълбоките фалшификати, смята футурологът.  

Заради отпадането на естествените езикови бариери тя прогнозира и нова вълна на трансформация на социалните мрежи и медии.  

Сред новите функционалности на ChatGPT 4 е възможността да входираме всякакъв тип графично и друг тип образно съдържание, което той превръща в езиково такова. "OpenAI вече ще работи и с DALL·E 3 и тук Midjourney вече има сериозна конкуренция, защото с промпт той ще може да генерира образи. Един от представящите новия продукт сканира задача по математика на сина си и получи решение; сканира судоку – то беше попълнено моментално; зададе скрийншотове от повреден компютър и помоли ChatGPT да поправи компютъра“, изброи доц. Мариана Тодорова.