НАСА потвърди в понеделник, че може да отклони смъртоносен астероид, който се насочва към Земята

Ако агенцията се провали, четири тактики за оцеляване могат да ви помогнат да останете живи

Докато НАСА наскоро потвърди, че може да отклони астероид убиец от пътя към Земята, това все още кара хората да се чудят как биха оцелели, ако някой удари нашата планета, пише Daily Mail.

Последното катастрофално въздействие се е случило преди 66 милиона години, убило е динозаврите и някои учени смятат, че ни предстои друго "голямо“.

С тази неизбежна гибел, надвиснала над научната общност, изследователите неуморно работят върху насоки как да помогнат, за да помогнат на човечеството да остане живо.

Първата стъпка би била да се унищожи астероидът, преди да е станало твърде късно, и докато американската космическа агенция изглежда е покрила това, повече от 2000 потенциално опасни космически скали чакат да се промъкнат под нейния радар.

НАСА стартира своя тест за двойно пренасочване на астероиди (DART) през 2022 г. за първата планетарна защитна мисия на човечеството, наречена "моментът на Армагедон“ на НАСА.

Целта на кораба беше луна, наречена Dimorphos, обикаляща около родителския си астероид Didymos.

На 26 септември светът наблюдава как DART се издига с 15 000 мили в час към Диморфос, за да го изтласка от орбитата си.

А на 1 март 2023 г. НАСА потвърди, че мисията е била смазващ успех.

Сателитът с размерите на хладилник на космическата агенция успя да свали 33 минути от орбитата на астероид с ширина 520 фута - почти пет пъти повече от прогнозираното.

Учени от университета в Северна Аризона казаха: "Това служи като доказателство за концепцията за техниката на кинетичния удар на планетарната защита, DART трябваше да демонстрира, че астероид може да бъде насочен по време на високоскоростна среща и че орбитата на целта може да бъде променен.'

Вероятността астероид с размерите на Chicxulub, който убива динозаври, да удари нашата планета е един на всеки 100 до 200 милиона години - но събитието не е невъзможно.

Ако НАСА не успее да отклони масивната космическа скала, експертите казаха, че следващото най-добро решение е да напуснете зоната на удара и да се отдалечите от крайбрежните зони.

Тъй като Земята е 71 процента вода, има по-голям шанс астероидът да падне в океана.

И когато се случи, въздействието ще създаде огромни цунами, които ще погълнат цялата земя наблизо.

Подводно земетресение с магнитуд 9,1 удари бреговете на Япония на 11 март 2011 г.

То предизвика мощно цунами, което причини стопяване на 3 реактора в атомната централа Фукушима Даичи и стотици хиляди жители бяха принудени да евакуират района.

Официалните данни, публикувани през 2021 г., съобщават за 19 747 смъртни случая, 6 242 ранени и 2 556 души, изчезнали от това бедствие цунами

А тези, създадени от сблъсък с астероид, биха били много опустошителни.

Друг съвет за оцеляване е да потърсите подземно убежище.

Въпреки това, когато астероид удари, той освобождава прах, отломки и дори токсични газове, които биха се задържали в атмосферата с години - дори десетилетия.

И учените смятат, че най-безопасното място би бил подземен бункер.

Бункерите могат да бъдат скъпи, вариращи от 000 до милион долара и нагоре, което прави тези убежища по-скоро лукс, отколкото необходимост.

Една компания, наречена The Vivos Group, изгражда бункери за 35 000 долара с максимален капацитет от 24 души.

Комплекс от тези съоръжения в Южна Дакота приютява 10 000 души и е приветстван като "резервния план за човечеството“.

Ако сте стигнали дотук след удара, учените предлагат да останете в убежището, докато не докажете, че околната среда е безопасна.

Това може да стане чрез постоянна проверка на въздуха навън, за да се гарантират нормални нива, като се гарантира, че пожарите и наводненията са утихнали и киселинният дъжд не пада от небето.

Единият вариант елиминира необходимостта от ръководство за оцеляване и черпи вдъхновение от филма на Netflix Не гледай нагоре – изчакване, докато стане твърде късно, и просто приемане на края на човечеството.

Издаден през януари 2022 г., филмът включва Леонардо ди Каприо и Дженифър Лорънс, представящи двама астрономи, надпреварващи се с времето, за да предупредят света за предстоящ астероид, който ще унищожи планетата.

Те идентифицират комета, идваща към планетата Земя след шест месеца и 14 дни, и се опитват да предупредят света за откритието, но хората не се интересуват от лошите новини за бъдещето - и Земята и всички живи същества са унищожени в огнено кълбо.