Излиза първата подобна книга, посветена на живота и творчеството на Маргарита Младенова – разказани от самата нея. Книгата се казва "Разговори с Маргарита Младенова". Автор е поетът и писател Стефан Иванов. 

Това е автобиография под формата на разговор, в която става дума за детство, образование, артистични предизвикателства, живота и пътешествията на десетки представления, срещи с учители и ученици, сънища, себенадмогване и преодоляване на всевъзможни изпитания в името на една дългогодишна любов и отдаденост – към театралния спектакъл и към правещите театрални хора.

"Познавам Маргарита Младенова (или Грети, както я наричат всички – студенти, актьори, режисьори, сценографи, сценични работници, композитори, всички) от "Малък сезон“ в "Сфумато“ през 2008 година. Прочетох стихотворение, посветено на Снежина Петрова, от основната сцена на театъра. Оттогава сме прекарали хиляди часове заедно. Разговаряли сме през повечето от тях. Благодарен съм за това, за хубавите разговори. Тази книга е плод на осемнайсет часа разговори от 2016 година. Всяка част е отделен диалог помежду ни. Премахнал съм по-голямата част от собствените си думи, коментари и допълващи въпроси, за да може потокът на нейното говорене да тече свободно и да върви нататък безпрепятствено. Сигурен съм, че тази книга е само подготовка, първа изследователска експедиция и репетиция. Сигурен съм, че тя ще има свое продължение", разказва авторът Стефан Иванов

Маргарита Младенова е основател на Театрална работилница "Сфумато“ и е неин директор от 1989 г. Професор е в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“. Режисьор в "Сфумато“ и гост-режисьор в редица театри в България и чужбина. Създала е над сто и петдесет постановки за драматичен театър, телевизия и опера в България и за чуждестранни театри и фестивали. Постановките ѝ в "Сфумато“ са част от сфуматовските "програми“, чиято цел е навлизане в поетиката на автор или текст чрез няколко представления. Спектаклите є участват редовно във всички театрални форуми в България, както и в над шейсет международни фестивала и гастрола в престижни театри в цяла Европа, Япония и Корея. Тя е провела над четиресет ателиета с български и чуждестранни актьори върху Чехов, Лорка, Пушкин, Бекет, Достоевски, Радичков. Носител е на всички национални награди за театър за над двайсет свои постановки. Представленията ѝ са отличени и с множество международни награди.