По случай 80 години от рождението на голямата българска поетеса Ваня Петкова (1944–2009) излезе от печат сборник с избрани творби – "Аз съм Сириус", в който за пръв път са включени и нейни черно-бели илюстрации. Красивото и стилно томче с твърди корици и 224 страници ще е в книжарниците в София и страната в началото на май, издател и разпространител е Книгомания. Съставители на книгата са дъщерята на Ваня Петкова – журналистката Оля Ал-Ахмед, и внукът на поетесата – Джоузеф Ал-Ахмад – актьор и автор на мултимедиен филм за нея.

Те, подбират прецизно и с мисълта за символика сто стихотворения на Ваня Петкова, които ще се харесат на широка аудитория – най-известните и любими на мнозина творби и по-неизвестни такива, сътворени през 60-те и 70-те години на ХХ век, но винаги актуални. Двамата подготвят мащабно отбелязване на тази годишнина с поредица от събития и инициативи из страната.

Сборникът "Аз съм Сириус" е вдъхновен от емблематичното автобиографично стихотворение на Ваня Петкова – "Сириус", в което изразява ясно и категорично представата за себе си:

Аз съм Сириус!

Самотна и далечна,

всичко в мене е обратно на света.

"Аз съм Сириус" е най-космичната поезия, която някога се е раждала на Земята, и то от българска поетеса. Викът от Космоса пронизва с рими и непредсказуеми метафори въздуха, разцепва на две морета и реки. Силните афоризми вдигат баловете на вълните в океана предизвиквайки истинско цунами от стихове. И целият този бурен дуел на думи се укротява в пазвата на най-нежната любовна лирика, криеща зад завесата на паравана еротиката на душата и тялото. Космос, земя, пирати и море, войни, любови, светици и блудници, разочарование и възхвала, проклятие и благословия, приятели и врагове и много Истини – това е най-новата стихосбирка на голямата българска и призната в света поетеса Ваня Петкова.

Ваня Петкова свързваме с борбеност, усещаме в стиховете ѝ изострено чувство за справедливост, но тя е и въплъщение на стихията и чистата любов. Критиците я определят като "амазонката на българската литература".

Истината ИСТИНА е само,

щом излъжеш, слънцето изгасва.

Няма думи върху мене, няма –

има само погледи мъгливи или ясни.

Аз съм всичко в любовта, което

ЛУДОСТ И БЕЗУМИЕ наричат,

аз съм сто сърца в сърцето,

ала никой не посмя да ме обича!

В същото време Ваня Петкова е известна с най-лиричната поезия завоалирана с неповторими рими. Тя е неподражаема по стил, висота на своя поетичен изказ, афоризми и метафори. Всяко нейно стихотворение е истински сюжет на филм, който читателят с яснота си представя, докато чете произведението.

"Аз съм Сириус" – съдържа пет цикъла и включва общо 100 подбрани стихотворения от първите и последните стихосбирки на поетесата. Съставителите обаче нарочно избират за представянето на творбите обратния хронологичен ред: "Пиратски стихове" е последната стихосбирка, издадена приживе, и написана в Родопите. В настоящото издание е първи поетичен цикъл и поднася нейните най-бунтарските стихове, посветени на актьора Джони Деп, който изиграва легендарния пират капитан  Джак Спароу. Той е пиратът, който "е имал дързостта да татуира цялата древна поема "Дезидерата" върху гърба си", отбелязва поетесата.  Илюстрациите в книгата са на самата Ваня Петкова, която виждаме и в нова светлина – на талантлив художник, предимно портретист. 

Очаквайте представяне на книгата "Аз съм Сириус" в Кърджали, Стара Загора, Чирпан, Хасково и Първомай, а през юни – в с. Бяла река, Хисаря, Ямбол. На 10 юли, когато се навършва 80-годишнината от рождението на Ваня Петкова, събитието ще бъде отбелязано в къщата-музей в с. Езерово, обл. Пловдив. 

"Есента ще плаваме с поезия по Дунав и Черно море", допълва Оля Ал-Ахмед.