Възможно е изкуственият интелект да предскаже вероятността за настъпване на следващата пандемия и какъв би бил очаквания щам. Това ще ни направи доста по-подготвени. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Учени от Оксфорд и Харвард разработват инструмент, базиран на изкуствения интелект, наречен EVEscape. Благодарение на него те ще разполагат с достатъчно данни за прогнозиране на нови вирусни варианти. "Какъв е щамът, колко е мутирал, какво се е случило. Това ще подобри възможността да се изработи ваксина, да се види как реагират антителата. EVEscape е обучен с данните за всички щамове на Covid. Той може да изчисли скоростта на мутацията, как щамът реагира спрямо гостоприемниците си и какви са възможните мутации.

Обикновената настинка в генома си съдържа 30 000 букви. Целта е да се проиграят всички възможни комбинации и да се види кои комбинации между кои буквички още не са се случили и какви биха могли да са последиците. Екипът от изследователи са го проиграли не само за Covid, но и за доста грипоподобни вируси, и за ХИВ. В полезрението им попадат още два вируса, които се срещат в Африка и в Латинска Америка, и от  които се очаква, че може да са потенциално доста опасни и заразни – Ласа и Нипа. 

Изкуственият интелект успява да обясни защо Covid се е превърнал в световна пандемия, да идентифицира най-разпространените мутации и да предложи стратегии за решение, като се атакува шипчестия протеин на вируса, обясни футурологът.