"Фотографията, създадена от изкуствен интелект, е някакъв вид нонсенс", защото тя в самата си същност е нещо органично". Това коментира Ивайло Петров, фотограф и визуален артист, в предаването на "Сториборд" с Благой Иванов на "Фокус" за творби, създадени от изкуствен интелект или т. нар. AI art.

"Фотографията се занимава с някакъв вид регистриране на светлина и посредством нея изрисуване на сцена, която физически е пред нас", обясни той.

Според него изображенията, които изкуствения интелект прави, са отделна категория на нещо визуално, което не е фотография по начало. 

"Строго субективното ми мнение е, че това като медия е просто нещо друго, да кажем "синтография", защото тези изображения са синтетични. Те са генерирани на база изкуствен мозък, който познава изключително много фотографии и без да ги копира той ги интерпретира и визуализира посредством текстово задание, но той е нещо друго. В целия процес няма фотографска намеса", коментира той. 

"Ние описваме с думи това, което ни е в главата и то изважда набор от изображения. Картините, които се генерират от изкуствен интелект, се случват на базата на текстови описания", обясни Петров във връзка с технологията на изкуствения интелект и предупреди, че според него трябва да бъдем внимателни, защото нашият език е свързан с много неща свързани с мислите ни и живота и ако допуснем да ни се размият възприятията за света, рискуваме много по- фундаментални неща от просто картинки.