Карл Лагерфелд е модна икона, която променя индустрията през десетилетията, в които работи за модни къщи, сред които Chanel.

Той е известен с това, че е независим, а състоянието му е дадено на някои интересни хора. Документален филм на BBC надниква зад завесата на един от най-прочутите герои на модата, пише inews.co.uk, цитиран от businessnovinite.bg.

Кой беше Карл Лагерфелд?

Карл Лагерфелд, световноизвестният дизайнер на висша мода и артистичен директор на Chanel, почина на 85-годишна възраст през 2019 г.

Лагерфелд, който беше известен както със стилистичните си черни костюми, бялата си конска опашка и слънчевите си очила, така и със собствените си модели, умира в Париж. 

Немският дизайнер отбеляза десетилетия кариера в модната индустрия, която продължи общо 64 години. Той представи колекции за Fendi на френския мултинационален конгломерат Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) и за собствената си едноименна марка, но стана синоним на Chanel, след като се присъедини към компанията през 1983 г. Прекарва рекордните 32 години в марката. 

Дизайните на Лагерфелд бързо се разпространяват сред търговците на дребно от нисък клас, което му осигурява почти безпрецедентно влияние върху цялата модна индустрия. Той работи в модната индустрия до смъртта си.

Оставил ли е Карл Лагерфелд наследство на котката си? 

Да, възнамерявал е да остави част от него на котката си. 11-годишната Шупет е най-фотографираната котка в света, като има над 200 000 нейни снимки. Той получава Шупет от френския модел Баптист Джабикони. Тя е била толкова важна за него, че е била поканена на Met Gala, която се провежда в чест на Карл.

Тя е оставена на грижите на гледачката Франсоаз Кашоте, която също е трябвало да наследи богатство.

Лагерфелд, чието състояние се оценяваше на 240 млн. паунда, записа котката си в завещанието си през 2015 г. Съобщава се, че тя е трябвало да получи 1,3 млн. паунда. 

Смята се, че тя също така е изкарвала собствени пари от моделство. "Тя има свое собствено малко състояние, тя е наследница: Ако нещо се случи с мен, човекът, който ще се погрижи за нея, няма да страда", каза Лагерфелд преди смъртта си. "Тя е богато момиче!"